Synsmænd tiltalt for millionsvindel

Foto: Andrea Piacquadio

I dag begynder en retssag mod to synsmænd fra Slagelse. Mændene, der er henholdvis 40 og 45 år, er tiltalt for fusk og dokumentfalsk for fire millioner kroner.

I Danmark er reglerne sådan, at jo dyrere en bil er, desto mere registreringsafgift skal der betales for at få den ud på vejene. Altså hvis man følger reglerne.

For i dag begynder en sag ved Retten i Næstved mod to synsmænd fra Slagelse-området. Her sidder de to tiltalt for at have snydt på vægtskålen, netop da registreringsafgiften skulle opgøres.


Fik nye biler til at se gamle ud
Sagen drejer sig om i alt 13 forhold, hvor de tiltalte fra december 2015 til juli 2019 skal have snydt statskassen for millioner af kroner i afgifter.

Ifølge anklageskriftet har de to nemlig forfalsket registreringsattester. På den måde har det hos Motorstyrelsen, som sidder med den slags sager, set ud som om, at en række biler allerede var indregistreret.

Flere Porscher
På den måde slap bilerne altså med 0 kr. i registreringsafgift. Det selvom bilerne aldrig har befundet sig i Danmark før. Derfor skulle afgifterne skulle have været på mellem 60.000 kr. og flere hundredetusinde pr. bil, mener anklagemyndigheden.

Fremgangsmåden har de to synsmænd altså benyttet sig af flere gange og det ofte i sager om meget dyre biler.

Ifølge SN.dk er der bl.a. tale om en Porsche Boxster, Porsche 911 Carrera, Chevrolet Corvette, Morgan Super Sport, en Lotus-model og mange flere.

Men også en enkelt Harley Davidson har de to synsmænd formået at køre uden om systemet. I alt står de to tiltalt for at have snydt for fire millioner kr., hvoraf Skat forlanger at få mere end 2,6 millioner.

Af rettens korte beskrivelse af sagen på domstol.dk fremgår ordet ‘Sverige’. Boosted-redaktionen har ikke søgt aktindsigt i sagen, så hvordan det hænger sammen, får vi først svar på, når sagen er afgjort.

Men det kan tænkes, at det drejer sig om biler importeret til Danmark fra Sverige.

Fængselsstraf med mere
Hos anklagemyndigheden mener man, at den slags forbrydelser foruden fængselsstraf skal koste de to mænd retten til at udøve deres erhverv – altså at være synsmænd.

Hvem der er/var ejerne af de mange biler, er ikke klart. Men det vil formentlig komme frem i løbet af de fire dage, som retten har afsat til behandlingen af sagen.

 Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over seks år. Email: bj@boosted.dk