Skift dine dæk i tide

Skift dine dæk i tide

Dette indhold er sponsoreret.

Det er vigtigt at skifte dæk før de bliver for slidte, men hvor lang tid kan et dæk egentlig holde, hvis man slipper for punkteringer og andre skader på dækket? Det er der rigtig mange bilejere, der spørger sig selv om.

Det kan naturligvis være svært at komme med et præcist svar, fordi det kommer an på flere faktorer. Det er blandt andet helt afgørende, hvor ofte man kører og hvor langt man kører. Des flere kilometer, des hurtigere bliver de slidte. Derudover kan ens kørestil også påvirke dækkenes levetid, hvis man bremser hårdt op.

Det her skal du holde øje med

Det kan være en god ide at tjekke sine dæk med jævne mellemrum, men hvad skal man så se efter? Først og fremmest er det en god ide at kigge efter synlige skader på dækket eller fremmedlegemer. Hvis der f.eks. sidder et søm eller glas i dækket kan luften langsomt sive ud af dækket uden, hvilket kan gøre det farligt at køre med. Derfor skal du altid skifte dæk, hvis du finder synlige skader på dækket.Hvis du skal have nye dæk er der mange muligheder, men du kan finde Billig dæk ved at klikke på linket. Det er også en god ide at tjekke lufttrykket flere gang om året, da det har stor betydning for bilens vejgreb. Derudover er det vigtigt at undersøge om dækkets gummi er blevet mørt, eller om dækkenes mønster har den rigtige dybde. Loven dikterer at dybden på mønsteret minimum skal være 1,6 mm, men man vil allerede kunne mærke en svækkelse af dækkenes vejgreb og bremselængde, hvis det dybden er under 3 mm. 

Skift dæk hver 5 år

De fleste udskifter dækkene på bilen, så de kører med sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren. Men de dæk bliver også slidte, og det er vigtigt, at du udskifter dem før de mister deres vejgreb. Det kan særligt være farligt om vinteren, når frosten melder sin ankomst og gør vejene glatte.

Det kan godt være at du ikke kan se nogle tegn på slid eller svaghedstegn på dækkene, men derfor kan det stadigvæk være tid til at blive skiftet. Derfor er det en god ide at skifte dæk senest hver femte år, så du ikke kører rundt med dæk, hvis funktionalitet er kraftigt nedsat. Så husk at få skiftet dine dæk, da det både kan være farligt for dig, dine medpassagerer og andre mennesker i trafikken, hvis du kører rundt med gamle dæk.Kasper Erling er redaktionschef og medejer af Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 20 år. Email: ke@boosted.dk