Over 1.200 bilister knaldet i jule-kontrol

Foto: PR/Rådet for Sikker Trafik.

Markant flere kørte i 2020 påvirkede rundt i trafikken, sammenlignet med året før. Skuffende, kalder politiet det.

I perioden mellem 26. november og 26. december 2020 gennemførte politiet den langdækkende ‘julekontrol’ i trafikken. Og kuglepennene fik i den grad travlt på bødeblokkene.

Udover den almindelige spritkontrol på de store julefrokostdage, scannede politiet også vejene for narkopåvirkede bilister landet over. Og det gav pote.

LÆS OGSÅ: Her er de nye 2021-regler for alle bilister


I færdselskontrollen omkring juledagene blev 432 bilister således sigtet for spirituskørsel, mens 784 bilister havde narkotika i blodet, oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelse.

Oveni den statistik skal lægges 143 ulykker i samme periode, hvor alkohol kan have været en årsag. Dertil skal tilføjes 25 trafikulykker, hvor politiet mistænker narkopåvirkede bilisterne for at være indblandet.

Markant mere end 2019
Politiet tal skal sammenlignes med den lignende kontrol fra julen 2019. Og her er der en markant stigning at spore. I 2019 stoppede politiet således 413 spritbilister i julen, mens 511 personer kørte narkokørsel.


I samme periode registrerede politiet 78 spiritusulykker, mens 17 ulykker kan tilskrives mistanke om narkokørsel.

Tallene for den nationale sprit-og narkokontrol i 2020 fordeler sig således

Politiet kalder tendensen ‘overraskende og meget skuffende’.

– Selv små mængder af alkohol påvirker dømmekraften og reaktionsevnen bag rattet. Sætter man sig bag rattet og kører i påvirket tilstand, vælger man bevidst at bringe sit eget og andres liv i fare. Det valg er uanset omstændighederne det forkerte valg, udtaler politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, Christian Berthelsen i pressemeddelsen.

I det hele taget kan tallene virke voldsomme, men heldigvis har kurven med alkohol og narko i trafikken været nedadgående de seneste år. I 2007 tog politiet 11.700 spritbilister, mens lidt over 6.000 sprittere blev stoppet i 2019.