I dag kan Porsche skrive historie – bliver måske den vildeste nogensinde

Foto: Porsche AG

I dag åbner Porsche for at interesserede kan skrive sig op til købe aktier i firmaet fra Zuffenhausen. Børsnoteringen bliver måske den største i Tysklands historie.

Først ville de, så trak de i land. Og nu vil Porsche så alligevel på børsen i Tyskland. Faktisk venter noteringen, som det hedder, lige rundt om hjørnet. Og i dag kan potentielle investorer komme et skridt nærmere drømmen om at eje en del af Porsche, inden handlen officielt går i gang 29. september.

Men som det er med mærkets biler, skal man også grave dybt i lommerne for at eje en del af Porsche. Moderselskabet Volkswagen har tidligere fortalt, hvad man mener, Porsche skal koste. Og det er ikke småpenge.

Faktisk forventer VAG-gruppen at kunne hente et sted mellem 522 og svimlende 600 milliarder kr. på at lade Porsche børsnotere. Dermed kan børsnoteringen af det ikoniske mærke blive den andenstørste i den tyske finansverdens historie og samlet set den tredjestørste i hele Europas historie. Det skriver BBC.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Den norske stat lurer
Hverken Volkswagen eller Porsche er dog ikke meget for at slippe kontrollen. Derfor sætter man kun 12,9 procent af mærket til salg. Og kun som såkaldte B-aktier. B-aktier betyder, at selvom indehaveren godt nok ejere selve aktien, bliver det uden mulighed for at få indflydelse på selve driften.

Det kalder man også stemmeret. Og sådan noget skal man besidde A-aktier for at have. De aktier beholder Volkswagen foreløbig for sig selv. Meget sigende for Porsche er selskabet opdelt i 911 millioner aktier.

De penge, som Volkswagen forventer at få på salget, er stortset allerede øremærket. De skal nemlig bruges på udviklingen af elbiler. Interesserede købere af Porsches B-aktie kan henvende sig i en række banker i Tyskland, Østrig og Schweiz for at købe.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Det forlyder, at den norske stat i form af den statslige oliefond skulle være blandt de mest ivrige købere.

 

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk