Mazda vil køre racerløb… med dieselbil

Dieseldrevne racerbiler høre ikke kun til historiebøgerne skrevet om Le Mans-prototyper - Mazda vil nu køre løb med den lille dieseldrevne Demio.

Dieseldrevne racerbiler høre ikke kun til historiebøgerne skrevet om Le Mans-prototyper – Mazda vil nu køre løb med den lille dieseldrevne Demio.

Hvis du tror, diesel er et dødende brændstof, kan du godt tro om igen. I hvert fald ifølge Mazda, som nu vil køre racerløb i den lille Mazda Demio 1.5-litre Skyactiv-D.

LÆS OGSÅ: Toyota (og andre mærker…) sværger – vil redde forbrændingsmotoren

På almindelig dansk er det en dieseldrevet Mazda 2. Bilen har netop gennemført et racerløb i Japan – 94 omgange blev det til. Mazda stiller til start i ST-Q-klassen. Og det er lidt interessant, for lige netop den klasse er skabt for, at bilfabrikkerne kan få ‘ny og eksperimenterende’ teknologi ud at gøre.Ikke almindelige diesel… men!
Det antyder, at den lille Demio ikke køre på helt den samme diesel, som du kan købe på snart sagt enhver tankstation. Hvilket faktisk stemmer overens med sandheden.

For bilen kører på, hvad Mazda kalder ‘næste-generations-diesel’ – for typer som dig og mig er det biodiesel. Japanerne fortæller, at dieselen er lavet af bæredygtige råstoffer så som fedtstoffer og spildolie fra madlavning.

– Brændstoffet også kan bruges som alternativer til dieselbrændstof i almindelige bileruden at det kræver ændringer og udstyr, og der ikke behov for at lave om på infrastrukturen (altså sådan som tankstationer fungerer i øjeblikket, red.), siger bilproducenten.

Selv forventer japanerne, at biodiesel vil spille en afgørende rolle i ‘jagten på Co2-neutralitet’.

 Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk