Konkurrencestyrelsen: Ens brændstofpriser er ikke ulovligt

Arkivfoto: presse-fotos.dk

Undrer du dig også over, at prisen på diesel og benzin er meget ens landet over? Det ser mystisk ud. Men det er ikke ulovligt, siger Konkurrence- og forbrugerstyrelsen.

Godt nok er brændstofpriserne i øjeblikket på vej ned efter meget længe at have været skyhøje. På sit højeste kostede en liter blyfri 95-benzin over 20 kr. Det var tilbage i juni måned.

Men brændstofpriserne ser – selvom det er blevet billigere at tanke – stadig mistænkeligt ens ud. Det er i hvert fald mange danske bilister som synes. Noget de mærker Konkurrence- og forbrugerstyrelsen, hvor man er blevet bestormet med henvendelser om ‘problemet’.

Men der er ikke noget problem. Det slog styrelsen fast allerede i marts. Priserne må gerne være så ens, som de er. Prisen på brændstof, lyder forklaringen fra styrelsen, er nemlig bestemt af mange ting. Det er ikke kun udbud og efterspørgsel.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
– Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har undersøgt markedet grundigt og konkluderer, at de ens priser ikke er opstået på grund af overtrædelser af konkurrenceloven, skriver Konkurrencestyrelsen.

– Det kan synes påfaldende, når priserne er ens hos alle brændstofselskaber, og derfor har vi undersøgt det nøje. Vi har dog ikke konstateret overtrædelser af konkurrenceloven i form af aftaler eller lignende mellem selskaberne. Derimod ser det ud til, at et markant fald i efterspørgslen efter benzin og autodiesel i perioden efter marts 2020 har medført mindre priskonkurrence mellem tankstationerne, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Morten Hald.

Der er altså ikke noget galt med priserne. Selvom de kan synes påfaldende ens. Hos Forbrugerrådet Tænk mener man også, at det handler om, at benzinselskaberne i det hele taget slet ikke er interesseret i at konkurrere om kunderne.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
 

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk