Vil sænke farten til 30 km/t i hel by – kaldes bil-fjendsk

Arkivfoto: presse-fotos.dk

Hvis det står til Odenses klima- og miljørådmand, skal hastigheden i hele byen ned til 30 km/t inden 2024. Forslaget møder dog allerede stor kritik.

Odenses klima- og miljørådmand, Tim Vermund (S), vil sænke hastigheden i hele byen. Det skriver TV2 Fyn. Inden for byens Ring 2 skal den højst tilladte hastighed således være bare 30 km/t, mener rådmanden. Og det mener han ikke at være alene om. Ifølge rådmanden er der nemlig allerede flertal for forslaget i byrådet.

Hverken FDM eller byrådskollegaen Søren Windell (K) giver dog meget for forslaget. Sidstnævnte kalder ligefrem forslaget for ugennemtænkt fra et bilfjendsk parti. Og FDM bakker op.

– De har tydeligvis ikke sat sig ind i dataene vedrørende CO2-udledningen. En bil er mindre brændstofeffektiv ved 30-40 kilometer i timen, end den er ved 50 kilometer i timen. Derfor formindsker man ikke noget CO2-udledning, man forøger den tværtimod, siger chefkonsulent i bilisternes brancheorganisation FDM Dennis Lang til mediet.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Faktisk viser beregninger fra EU, at biler udleder mindst CO2 ved 75 til 90 km/t, understreger Seniorrådgiver ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet Morten Winther.

Ifølge Tim Vermund er der dog en pris at betale i klimaets navn. Og så må odenseanere køre hjemmefra 10 minutter før. Det handler ikke om en kamp mod bilerne, siger rådmanden til TV 2 Fyn.

Det er dog ikke første gang, socialdemokraten får kritik for den slags forslag. I marts haglede kritikken ned over Tim Vermund, fordi han foreslog at sænke hastigheden i Odenses bymidte til 40 km/t. Også dengang forsvarede byrådsmedlemmet med, at han ikke stiller forslaget ‘for at genere nogen’.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
 

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk