PAS PÅ! I denne uge jagter politiet disse bilister

I uge 46 holder politiet over hele landet øje med, hvad folk egentlig laver bag rattet. Om øjnene kan holdes på vejen så at sige.
Foto: Rådet for Sikker Trafik/PR

I uge 46 holder politiet over hele landet øje med, hvad folk egentlig laver bag rattet. Om øjnene kan holdes på vejen så at sige.

Alt for mange bilister laver alt muligt andet, end de skal bag rattet – nemlig køre bil. Og derfor sender politiet over hele landet i uge 46 betjente ud på vejene for at holde øje med de mest uopmærksomme bilister.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelse.

Den øgede tilstedeværelse på vejene sker samtidig med en landsdækkende kampagne, som skal få bilister til at køre bil, når de kører bil.Uopmærksomhedskontrollen varer fra mandag 15. november til og med søndag 21. november, og alle landets 12 politikredse er med.

– Få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende uge, siger politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Det laver folk bag rattet.
Rigspolitiet undersøgte i 2019, hvad de danske bilister egentlig laver bag rattet. Og mange laver alt muligt andet end netop at køre bil. Undersøgelsen viste bl.a., at 0,8 procent af de 20.000 observerede bilister brugte deres mobiltelefon håndholdt.

Blandt lastbilchauffører er det endnu værre. Her bruger 2,7 procent deres mobiltelefon håndholdt, når de bevæger sig ud trafikken.

LÆS OGSÅ: Jagtet af politiet – 16-årig ‘lånte’ mors dyt

Samlet set oplever politiet, at bilisternes distraherende handlinger i trafikken – alt hvor der laves alt muligt andet end at køre bil – er steget med to procentpoint i forhold til en lignende undersøgelse fra 2017.

– Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter. Men ulykker med tunge køretøjer hører på grund af deres størrelse og vægt til de alvorligste. Det er derfor særligt vigtigt, at erhvervschaufførerne holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der tager deres opmærksomhed fra trafikken, siger politiassistent Christian Berthelsen.

Fakta:
• Der er uopmærksomhed involveret i omkring hver anden dødsulykke i trafikken.
• Hvis du kører 80 km/t på en landevej, og kigger på din mobil eller GPS i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter uden at have øjnene på trafikken.
Kilde: RigspolitietBjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk