I Congo ryger de dele fra bil-katalysatorer

Myndighederne i Congo, er bekymrede for en ny type narkotika, som angiveligt stammer fra udstødningskatalysatorer.

Myndighederne i Kinshasa, hovedstaden i Den Demoraktiske Republik Congo, er bekymrede for en ny type narkotika, som angiveligt stammer fra udstødningskatalysatorer.

Stoffet har går under navnet ‘Bombe’, og det fremstilles ved at blande den keramiske kerne i katalysatorer med vitaminpiller eller tobak. Herefter det kan indtages. Nogle vælger at ryge det.

Tilbage i august arresterede det congolesiske politi næsten 100 pushere og brugere af stoffet på opfordring fra præsident Felix Tshisekedi

Om problemet har præsidenten sagt.– Dette sociale fænomen kræver hele nationens kollektive opmærksomhed og ansvar.”

Kemi i stedet for whisky
Da de blev afhørt af politiet, forklarede både brugere og pushere, at Bombe (stavet med ‘e’, ​​og betyder ‘kraftfuld’ på det lokale sprog) er billigere end de fleste andre stoffer og mindre farligt for samfundet.

Det er mindre farligt, siger de, fordi det stoffet sløver fremfor at gøre brugerne aggressiv.

– Vi plejede at drikke meget stærk whisky … vi var rastløse, og vi ville skade mennesker,” sagde en af ​​pusherne ifølge politiet .

– Men med Bombe bliver du bare træt, og når effekten aftager, går du bare hjem uden at genere nogen.”

Flere biler bliver stjålet
Bortset fra de indlysende sundhedsrelaterede problemer ved at ryge blandingen af katalysator-kemikalier og tobak har det nye stof også ført til en stigning i antallet af biltyverier i landet.

Mekanikerne i landets hovedstad var de første til at opdage den nye trend.

Tresore Kadogo, en lokal mekaniker, fortæller, at der aldrig får har været et problem med katalysatorer i landet. Men at han nu har mellem fem og ti kunder med samme problem hver dag.

– Det første vi gør er at tjekke under bilen. Og her er katalysatoren som regel allerede væk, siger Tresore Kadog til Reuters.

 Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk