Hver fjerde bilist møder ugentligt biler uden lys på

En ny undersøgelse, som Gallrup har foretaget for Gjensidige, viser, at hver 4. bilist ugenligt møder medtrafikanter uden lys på i mørket.

En ny undersøgelse, som Gallrup har foretaget for Gjensidige, viser, at hver 4. bilist ugenligt møder medtrafikanter uden lys på efter mørkets frembrud.

Det er både ulovligt og farligt ikke at tænde lyset på bilen efter mørkets frembrud. Og selvom mange nye biler faktisk skal tænde lyset helt automatisk, møder hver fjerde bilist ugentligt biler i trafikken uden lys på i lygtetændingstiden.

Det skriver Gjensidige i en pressemeddelse.

Faktisk oplever hver ottende, danske bilist medtrafikanter der på daglig basis kører rundt uden lyset tændt.Helt generelt er det forebyggende for uheld, at man har de lovpligtige lys tændt, når mørket er faldet på, og har man ikke det, risikerer man en bøde på 1000 kr. Men selvom manglende lys kan skyldes fejl eller forglemmelser, er det ekstremt vigtigt, at man som bilist er sit ansvar voksent og sørger for, at man har det lovpligtige kørelys tændt, siger skadedirektør Henrik Sagild.

Her er problemet størst
Samtidig viser undersøgelsen, at det er bilister på landet, som oftest møder andre bilister uden lys på bilerne. Her er det knap hver tredje bilist, som hver uge møder de ‘mørkelagte’ medtrafikanter.

LÆS OGSÅ: Amok til teoriprøve – prøvesagkyndig overfaldet

Et markant problem. Enhver, som har kørt på de mere afsidesliggende landevej, ville formentlig kunne nikke genkende til, at det også er på de veje, at den generelle belysning af kørebanen oftest er dårligst.

Hvis man møder en bil uden lys på, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at man blinker to gange med det lange lys. Brugen af det lange lys er nemlig tilladt, når det man bruger det for at forebygge eller afværge fareBjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk