15-årig dømt – kørekortet er både taget fra ham og udsat

Foto: Københavns Vestegns Politi

En knallertkører blev i sidste uge dømt efter særligt skærpende omstændig. Politiet siger, at man i lignende sager vil gå efter samme udfald.

3.000 kr. i bøde, frakendelse af førerretten til lille knallert og udskydelse af kørekort til bil i seks måneder. Det er resultatet af en dom for særligt hensynsløs kørsel som Retten i Glostrup afsagde mandag i sidste uge.

På anklagebænken sad en mand, som i juni 2020 var 15 år gammel. Han blev som den første taget og sigtet for særlig hensynsløs kørsel, efter at Københavns Vestegns Politi havde fået flere anmeldelser om knallertræs i Vallensbæk.

– Det er ny og markant dom med et skarpt signal til knallertkørere. Fræser du afsted på veje og stier uden hensyn til børn, fodgængere, cykler og biler, kan det få store konsekvenser,” siger politikommissær Claus Stoltenberg, leder af færdselssektionen ved Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Ifølge politiet er det første gang, at en dansk domstol fælder dom over en knallertkører på den måde.

Måtte katastrofebremse 
Sagen begyndte, da en patrulje i juni 2020 spottede den unge mand som bestemt ikke havde lyst til at sludre. Knallerten undslap i første omgang via et stisystem, men den blev senere set af MC-betjent.

Under sin kørsel overtrådte knallertkøreren bl.a. sin ubetingede vigepligt i sådan en grad, at en varevogn måtte katastrofebremse for at undgå et sammenstød. Og på et stisystem måtte to mindre piger springe til siden for at undgå kontakt, da knallerten kom ræsende i mod dem, skriver politiet.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Meldte sig selv efter 12 overtrædelser
Det lykkedes den unge mand at slippe væk, bl.a. fordi MC-betjenten vurderede kørslen som farlig. Knallertkøreren meldte dog senere sig selv. Men på den ellers korte strækning vurderer politiet, at føreren nåede at overtræde færdselsloven intet mindre end 12 gange.

Og det så retten ikke mildt på. Knallerten – en Gilera Stalker – blev inden retssagen målt til at kunne køre 59 km/t. Altså meget tæt på det dobbelte af den tilladte hastighed. Men knallerten kunne ikke konfiskeres. Den havde den dengang 15-årige dreng nemlig solgt videre, kort efter flugten fra politiet. Men havde det ikke været tilfælde, mener politiet, at den godt kunne være konfiskeret.

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk