KLUMME: Ta’ kørekortet permanent fra bilister som blæser på vejarbejde!

Foto: Mark Koing

Webredaktørens pis nærmer sig kogepunktet, når 126 bilister vælger at skide på færdselslovens bestemmelser om hastigheden ved vejarbejde.

“Det er sjældent, at jeg peger fingre af noget eller nogen i trafikken. For jeg er hverken hellig, et hak bedre selv eller kongelig med immunitet. Men der er bare steder, hvor man ikke kører for stærkt.

Det er meget simpelt i min verden. Speederen skal holdes i ro i tættere bebyggede områder, ved skoler og ved vejarbejde. Det første synes jeg, bilister har okay styr på. Det andet sådan nogenlunde. Men det halter godt nok med forståelsen ved vejarbejde – og hvad sker der lige for det?

Sætter livet på spil for at passe sit job
Det kan ikke være rigtigt, at man skal sætte sit liv på spil, “bare” fordi det er ens job at rette fejl i, udbygge eller hjælpe andre på det vejnet, som vi alle sammen bruger.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Derfor kan det godt få mit pis op i nærheden af kogepunktet, når jeg som i går kan konstatere, at en bilist er blæst gennem en 40-zone med 91 km/t. Hastigheden var jo netop sat ned på grund af vejarbejde, din ….! At 125 andre bilister valgte at følge vedkommendes eksempel gør ikke tingene bedre.

Det kunne have kostet liv
Heldigvis er jeg ikke pårørende til en vejarbejder, som kom slemt til skade – eller endnu værre mistede livet – på grund af en tankeløs bilist. Men jeg kender en, som har gennemlevet det mareridt. En for meget har jeg lyst til at sige.

Boosteds freelance-fotograf Nichlas var i 2018 tæt på at miste sin far, Henrik, der blev torpederet af en bil. Og det kun fordi bilisten blæste på, at Henrik udførte sit arbejde som autohjælper ved motorvejstilkørsel syd for Aalborg. Forinden havde Henrik endda skrevet ud på Facebook, at han befandt sig på strækningen. Her bad han folk om… ja, at køre forsigtigt og vise hensyn.

Og nej – det er ikke skæbnes ironi. For det burde slet ikke være nødvendigt at bede bilister sætte farten ned gennem et vejarbejde. Det er lovligpligtigt! Men det er åbenbart ikke feset ind hos alle.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Aflever kørekortet – NU!
Og det bringer mig til min pointe. Nichlas’ far overlevede. Men det var bestemt ikke givet. Og i Brøndby, hvor politiet var til stede i sidste uge for at måle hastigheden forbi et vejarbejde, kunne det også være endt med dødelig udgang. Det gjorde det heldigvis ikke.

Men nej, hvor har jeg lyst til at uddele lussinger med en søndags-berlinger svøbt i beton til hver og én af de 126 bilister, som sked på færdselsloven lige i den situation.

Generelt er jeg ikke meget for sanktioner. Og loven om vanvidsbilisme giver på mange punkter ingen mening. Men…sat lidt på spidsen… Når vi ikke praktiserer dødsstraf her i landet, burde det være muligt at tage kørekortet fra bilister, som blæser gennem vejarbejde. Og det i meget lang tid. Måske for altid!

Det vilde er, at ikke en eneste af de 126 bilister mister kørekortet sådan for alvor. Den, det går “værst” udover, står til en betinget frakendelse. Altså en ny køre- og teoriprøve. Undskyld, hvad?!

Makker, din rådne kørsel kunne have kostet en mand eller flere livet. Mænd hvis arbejde er at gøre vejen foran dig bedre. Du slap for billigt – alt for billigt.”

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning – ikke redaktionens.

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk