Så mange klip får bilister dagligt for tale i telefon

Arkivfoto: presse-fotos.dk

Statistikken taler sit tydelige sprog – de danske bilister har stadig svært ved at lade den håndholdte mobil ligge. 

Det er ulovligt, og det har i nu tre år kostet et klip i kørekortet. Siden første januar i år har det ovenikøbet kostet 2.000 kr. at blive snuppet med den håndholdte mobil bag rattet. Alligevel bliver danskerne ved.

Det viser tal fra landets politikredse. Lægger man alene tallene for 2021 sammen, svarer det til, at politiet rundt om i landet hver dag skriver 64 bilister for at tale i håndholdt mobiltelefon.

Værst står det til i Sydsjællands- og Lolland Falsters politikreds. Her udgør andelen af klip for håndholdt mobilsnak 39 procent af kredsens samlede bøde-skrivelser sidste år. Tallene var stort set de samme i 2020.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Så at det siden 2019 foruden bøden også har kostet et klip i kørekortet at blive snuppet med mobilen til øret bag rattet, har altså ikke haft den store effekt. På landsplan er hver fjerde klip, politiet giver til bilisterne, desuden på grund af den håndholdte mobil.

Alligevel viser undersøgelser fra Rådet for Sikker Trafik, at danskerne stadigt sjældnere tager telefonen op til øret, når de køre bil. Det er i hvert fald, hvad de selv mener. I 2013 svarede 51 procent af danskerne, at de engang imellem kørte bil og talte i håndholdt mobil samtidig. I 2021 var det tal faldet til 19 procent.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk