Politiet er overrasket: Færre kører for stærkt i Danmark

Foto: Vejdirektoratet

Høje priser på benzin og diesel har fået flere til at overholde færdselsloven. Det gælder især på motorvejene, mener Vejdirektoratet. 

Tidligere på året foretog Sydsjælland-og Lollands-Falsters Politi en fartkontrol på Vestmotorvejen ved Sorø på Sjælland. Og det gav et noget overraskende resultat. I hvert fald hvis man spørger Vejdirektoratet.

Ud af de 4.400 biler, hvis hastighed blev målt, kørte kun 14 for stærkt.  Og end ikke én af de 14 trykkede hårdt nok på på speederen, til at det ville udløse et klip i kørekortet. Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Det måske mest overraskende er, at kørslen på Vestmotorvejen – som altså foregik inden for færdselslovens rammer – langt fra er enestående. I stedet, mener Vejdirektoratet, er det et udtryk for en generel tendens, hvor færre bilister trykker speederen længere ned, end politiet tillader.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
– De stigende priser på brændstof har efter alt at dømme ikke blot fået danskerne til at lette foden fra speederen og køre langsommere for at spare lidt på udgifterne til benzin og diesel. Det har øjensynligt også fået dem til at holde bedre øje med fartskiltene langs motorvejen, siger projektleder i Vejdirektoratet Niels Moltved.

Her er billedet det samme
Men det er faktisk ikke kun på motorvejene, hvor man må køre 130 km/t, at der bliver længere mellem de hurtigste af landets bilister. Det samme billede ses på motorveje, hvor hastigheden er 110 km/t.

Hastighedsskilte og brændstofpriser er dog ikke det eneste, som har fået hastigheden på de danske motorveje ned. Trængsel, omfanget af dagslys, de generelle vejrforhold og bilisterne økonomiske formåen hver især spiller også en rolle. En del af disse forhold Vejdirektoratet, at man har taget højde for ved at sammenligne de samme strækninger på samme tidspunkter af året. Også på dage og tidspunkter uden den store trafik.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
 

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk