Benzinen kan koste 9 kr. literen – men kun i kort tid

Foto: Bjørn S. Nielsen

Et borgerforslag, der vil have fjernet afgifter på benzin og diesel, har fået 84.735 underskrifter. Folketingets Skatteudvalg skal se på sagen om to uger.

Sidst, benzinen kostede 9 kr. literen, skrev vi 2009 i kalderen. Men nu kan det bliver virkeligheden igen. Skatteudvalget skal nemlig om to uger se på, om et borgerforslag skal gøres til virkelighed. Borgerforslaget, der har fået 84.735 underskrifter, vil nemlig have fjernet alle afgifter på diesel og benzin i en periode.

– Energiafgiften på benzin kan reduceres med mere end 15 øre pr. liter før moms, uden at det er problematisk i forhold til EU’s minimumsafgift.

Reklameblok:– Det præcise niveau herfor skal dog afklares nærmere med Kommissionen, idet der er minimumsafgifter på biobrændstoffer, men det ikke er teknisk muligt for benzinbiler alene at køre på biobrændstoffer.

EU skal sige ja
Det skriver Jeppe Brus i et svar til Skatteudvalget. Svaret har fået nummer 379, og det omhandler det meget populære borgerforslag som vil sænke benzin-og dieselafgifterne. Men det kræver, at EU giver lov. De 27 medlemslande har nemlig de såkaldte minimumssatser på energi at holde sig til. Og skal benzinen koste meget mindre, end den gør i dag, kræver det grønt lys fra EU-toppen.

– Sådan en lempelse vil dog være meget midlertidig og formentlig kun af et par måneders varighed, skriver skatteministeren i svaret.

Reklameblok:Reklamelink:
Mangler du dæk og fælge til bilen? Klik her og se vilde tilbud!

Ikke desto mindre er der allerede en tidsplan for forslaget. Senest 2. juni – altså om bare to uger – skal forslaget drøftes politisk. Hvilket er sidste trin inden det eventuelt bliver til lov. Den danske stat tjener i øjeblikket 7 milliarder kr. om året på benzin- og dieselafgifter. Afskaffes afgifterne, vil en liter benzin koste lige omkring 9 kr., ifølge Drivkraft Danmark som overvåger de danske benzin- og dieselpriser. En liter diesel vil koste 9,46 kr.

Reklamelink:
Skal kæresten forkæles med lækkerier? Så klik her og se mere!

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over otte år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk