21 år gammel Formel 1-motor kostede 178.000 kr. – “den kan ikke starte”


Den kan hverken starte. Alligevel er denne 21 år gamle Honda-motor fra den seneste V10-æra i Formel 1 lige solgt for et svimlende beløb.

En 10-cylindrede motor, som Honda byggede til Formel 1 for 21 år siden, har fundet sin nye ejer. Vedkommende har netop betalt 24.200 euro for maskinen. Det svarer til 180.000 danske kroner. I alt blev der budt 47 gange på motoren.

Okay, meget maskine kan man ikke ligefrem påstå, at der er over den gamle Honda-motor. Faktisk er det mest af alt blokken, der er solgt. Alt indmad så som stempler er væk. Men da den kunne køre, blev motorkonstruktionen brug af det Honda-støttede BAR Honda.

Et team der ikke ligefrem var nogen succes i Formel 1-feltet. Faktisk fik ingen i alt syv kører nogen sejr i Formel 1. Det selvom 1997-verdensmesteren Jacques Villeneuve og den senere VM-vinder Jenson Button havde et sæde.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Sindssygt mange omdrejninger
Det ændrer dog ikke på, at Honda-motoren i hvert fald på papiret er noget af et monster. Havde den kunnet køre, ville V10’eren sparke 815 hestekræfter i asfalten. Direkte fra baghjulene, selvfølgelig. I kvalifikationstrim var effekt skruet helt op til 830 hestekræfter.

Alt sammen i en 3-liters motor der tager 17.900 omdrejninger i minuttet, når speederen er lagt helt mod gulvet. Apropos Honda trak japanerne sig senest fra Formel 1 sidste år efter Max Verstappens VM-sejr og Red Bulls konstruktørmesterskab.

Ses vi til Auto Show?


Og selvom der ikke længere står Honda på Red Bull-raceren, er japanerne stadig kontraktligt bundet til Formel 1. Sådan vil det være, indtil Formel 1 får nyt motorreglement i 2026. Her forventes Red Bull at blive Porsches fabrikshold.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk