Volvos første bil blev bygget i 1926 og hedder Jakob

Foto: Volvo

Jakob – eller ÖV4 som bilen egentlig hedder – er det første, man møder på Volvos museum i Göteborg. “Han” er nu næsten 100 år gammel.

Jakob er Volvos første serieproducerede bil. Det var i 1926, og i dag har det særlige eksemplar en udvalgt plads lige ved indgangen til Volvos Göteborg. Egentlig hedder bilen ÖV4. Hvilket meget simpelt står for ‘åben vogn med 4 cylindre’. Kælenavnet falder i øvrigt sammen med, at produktiondatoen 26. juli 1926 også er navnedag for “Jakob” i Sverige. Mere avanceret skulle det ikke være dengang for 96 år siden.

Foto: Volvo

Jakob har, siger Volvo, 28 hestekræfter og en topfart på 90 km/t. Men fabrikken mener selv, at bilen ikke skal køres med mere end 60 km/t.

– Det, jeg elsker ved ÖV4, er den smukke køler, der virkelig skinner og sætter præg på hele bilen. Men trærammen skaber udfordringer, der kan føles fremmede for nutidens bilejere; når vi tager vores ÖV4a frem og viser, plejer vi at vande hjulene, så træhjulene svulmer, og knirken aftager, siger Mattias Gustafsson, der er museets vehicle manager, i en pressemeddelse.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
ÖV4’erens historie og arv blev aldrig lige så folkelig, som de Volvo’er der efterfulgte den. Faktisk producerede fabrikken bare 206 biler mellem 1926 og 1929. Men spørger man Volvo selv, lagde “Jakob” grundsten til fortællingen om mærket.

 

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk