Reklame:

Så skete det – Mazda genstarter masseproduktionen af wankelmotoren

Efter en pause på hele 11 år sætter Mazda igen gang i produktionen af wankelmotoren.

Til dato har Mazda bygget 1,99 millioner biler med wankelmotor, og snart vokser det tal. Efter 11 års pause genstarter det japanske mærke nemlig produktionen af den specielle motorkonstruktion.

I juni 2023 triller de første eksemplarer af Mazda MX-30 således af samlebåndet i Japan. Men – hvis der nu skulle sidde nogle Mazda- og wankelfans derude – I skal ikke glæde jer for tidligt.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:

Artiklen fortsætter her:

Mazda vil nemlig kun bruge wankelmotoren til at forlænge rækkevidden i den lille cross-over, hvis fulde navn er MX-30 e-Skyactiv R-EV. Og ja, den kommer til Danmark.

Herhjemme kommer bilen til at koste fra 280.000 kr. Og så har den faktisk kun en rækkevidde på 85 kilometer. Altså ifølge den officielle WLTP-standard.

LÆS OGSÅ: De blitzede 5.000 bilister sidste år – her skal farten igen ned til 80 km/t på motorvejen

Men fordi den lille 830 kubiks wankelmotor kører på benzin, og har en 50-liters tank, skal de kommende MX-30 ikke frygte at komme til at af rækkevidde-angst.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:


Artiklen fortsætter her:

Sikkerhed er heller ikke et problem i den nye japaner. Allerede tilbage i marts kunne Euro Ncap give MX-30 en femstjernet sikkerhedsvurdering. Og nej – det bliver ikke bedre.

Mazdas første bil med wankelmotor var i øvrigt Cosmo Sport 110S i 1967. Den sidste ‘rene’ wankelmotor i en Mazda – altså placeret mellem forhjulene og ikke som hjælp til noget andet end baghjulene – var RX-8. En bil der forsvandt ud af produktion i 2012.

Reklameblok:


 

 


Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over ni år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk
Reklame:

Nyeste artikler

Reklame:

Motorsport

Læs også

Husk det nu

Reklame:

Har du læst?

Gratis artikler

Har du læst?