Derfor skylder Nordkorea milliarder af kroner til Volvo


Hvert år sender den svenske stat to rykkere hele vejen til Nordkorea. Der skal betales for 1.000 Volvo’er som blev leveret i 1974.

Egentlig har den svenske stat for længst overtaget sagen. Men det nordkoreanske styre har stadig ikke betalt for 1.000 Volvo’er, som landet fik leveret for snart 50 år siden.

I begyndelsen af 70’erne ville svenskerne af uransagelige årsager strække sig virkelig langt for at forbedre forholdene i Nordkorea. En af aftalerne mellem svenskerne og slyngelstaten på den koreanske halvø udmøntede sig i 1.000 Volvo 144. Og ikke bare den skrabede model. Nej, GL’eren. Den med lædersæder.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Med da bilerne blev leveret – og det til aftalt tid – stoppede alt kommunikation tilsyneladene. I hvert fald blæste nordkoreanerne på, at der også skulle betales for bilerne. Siden har den svenske stat overtaget sagen, og den misligholdte gæld er bare vokset, vokset og vokset.

Mangel på milliarder af kr. og… viskerblade
I 2014 skrev Bil Magasinet, at Sverige sender to rykkere for de mange biler hvert år. To rykkere som nordkoreanerne vanen tro ignorerer fuldstændig. Men Volvo’erne? Ja, de lever i bedste velgående. Sådan så det i hvert fald ud i 2014, hvor de tilsyneladende sidste billeder af bilerne er fra. Men viskerblade kniber det tilsyneladende med at skaffe.

For Volvos vedkommende blev fabrikken reddet af den svenske stat der ‘betalte’ for samtlige 1.000 biler. Og det er altså de penge, man lige siden 1976 har forsøgt at kradse ind. Ikke at de svenske skatteydere nogensinde skal regne med at se deres penge igen af den grund.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Ifølge et tweet fungerede mindst en af de 1.000 Volvoer som taxa i 2016. Da havde bilen kørt næsten en halv million kilometer. ‘Gratis’ altså.

 

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk