Lærer på teknisk skole reddede Commodore-prototype fra døden


Bilen her er en Holden Commodore i VH-serien. Men… Bilen er også den eneste overlevende af tre prototyper, som blev produceret i 1979.

Holden Commodore VH-serien var i produktion fra 1981 til 1984. Men selvom det kan synes som næsten uhyggelig kort tid for en bilmodel, fremstillede Holden – der nu heller ikke eksisterer længere – prototyper af bilen. Præcis som det sker for alle andre biler.

I Commodorens tilfælde blev der fremstillet tre prototyper. De to blev knust, da Holden ikke skulle bruge dem mere. Præcis som reglerne siger, det skal ske. Derfor led den sidste fabriksnye Mitsubishi Lancer Evolution også en grum skæbne 40 år senere – den historie kan du læse her.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Den tredje og sidste bil i rækken af Commodore-prototyper blev dog doneret til en lokal teknisk skole. Men da også skolen senere lukkede, skyndte en lærer på stedet sig at gemme bilen væk. På den måde undgik Commodoren endnu en gang ophugger-døden.

43 år gammel og stadig helt ny
Og selvom bilen nu har tilbragt 43 år væk fra vejene – eller måske netop derfor – ser den stadig helt ny ud. Faktisk ligner den noget, som ingeniørene og designerne lige er blevet færdige med. Der er godt nok lidt buler her og der, og så kunne lakken nok godt trænge til en polering. Men vi er virkelig i småtingsafdelingen her.

At bilen var tiltænkt et kort liv som prototype, betyder, at alle karosseridele er banket ud i hånden. Og som prototype burde den faktisk slet ikke kunne køre. Men det kan den. I bagagerummet ligger den perfekte souvenir desuden klar til den nye ejer. Her er nemlig noget af det ler, som Holden i sin tid for at få Commodore-formen frem.

Kilometertælleren? Ja, på speedometeret – som i øvrigt går til 180 km/t – står der bare 2 kilometer. 2! PS: Den nye ejer er allerede fundet. I weekenden betalte vedkommende hele 108.000 australske dollars svarende til 517.000 danske kroner for bilen.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
PPS: Synes du i øvrigt, at bilen ligner noget, du har set før? Så er du ikke helt forkert på den. VH-serien af Holden Commodore er nemlig baseret på den platform, som Opel byggede Senator A-modellen på i 1970’erne.

Men hvor vi her i Europa måtte nøjes med rækkeseksere, fik australierne V8-motorer lagt i modellen. En på 4,4 liter og en anden på 5 liter.

Klik ‘NÆSTE SIDE’ for at bladre i billederne af bilen

NÆSTE SIDE
Boosted.dk er Danmarks største site om biler. Vil du i kontakt med os? Skriv til boosted@boosted.dk