VIDEO: Fords nye forlygter viser vejskilte direkte på vejen


Fords nye ‘talende’ forlygter kan især i Danmark blive en stor hjælp for bilister. Her vil transportministeren nemlig have indført et minimum af afstand til cyklister.

Oldsmobile Cutlass Supreme var i 1988 den første serieproducerede bil med et headup-display. Og nu vil et andet – og stadig levende – amerikanske mærke tage den teknologi til nye højder.

Fords nye forlygte-teknologi, der stadig er på prototype-stadiet, kan nemlig vise vejskilte- og tavler direkte foran føreren på asfalten. På den anden side, er det Ford har gang, faktisk ikke noget nyt.

For nogle år siden sendte Mercedes en S-Klasse med forlygter, der kunne skrive beskeder på vejen forude, på gaden. Fords forlygter kan – så vidt vides – kun vise de kommende vejskilte. Til gengæld kan teknologien få lygterne til at vise alt fra hastigheds- til advarselstavler forude.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Med systemet aktiveret kan forlygterne endda vise vejrudsigten. Ford siger selv, at de ikke kun udvikler systemet for den enkelte bilists skyld. De ‘talende’ forlygter skal også kunne advare andre på vejene. Eksempelvis om dårlige vejr- og vejforhold.

Noget andet, som Ford siger, at forlygterne kan, er at finde den sikreste vej rundt om en cyklist. Og det kan hurtigt blevet relevant i Danmark, hvor transportminister Trine Bramsen (S) har foreslået, at bilister skal kunne dømmes for at overtræde færdselsloven, hvis ikke de holder mindst halvanden meters afstand til cyklister.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk