Justering af forlygter – Hvordan? Hvornår? Hvorfor?

Justering af forlygter

Hvorfor skal man indstille bilens forlygter?

Bilens forlygter oplyser vejen og lygternes placering og retning er af afgørende betydning for sikkerheden. Når alt kommer til alt, ønsker man, at se så meget af vejen som muligt, uden at blænde den modkørende trafik.

Dette opnås ved asynkron belysning, hvor lyset i forlygten til højre altid strækker sig længere end den til venstre. Ved at justere lygterne, kan man derfor sikre, at føreren kan se optimalt, samtidigt med, at man ikke blænder sine medtrafikanter.

Hvornår skal forlygterne justeres?

Forlygterne skal altid kontrolleres inden for de normale inspektionsintervaller. Hvis du dog ikke kan se vejen godt nok om natten eller i dårligt vejr, skal du selvfølgelig tjekke lyset.

Hvis hældningsvinklen er forkert, kan himlen blive oplyst, og vejen derfor bliver helt sort, eller at lyset lyser direkte ned i jorden. Dette giver mindre tid til at reagere på farer eller ulykker. Hvis man oplever at man ofte blive blinket til af de modkørende trafikanter, selvom fjernlyset er slukket, bør man også tjekke, om lygterne er for høje.

Hvordan justeres forlygterne?

Bilen skal stå i niveau, og værkstedets måleenhed placeres foran lampen, hvorefter hældningsvinklen af forlygten justeres. Lyset opsamles af indstillingsværktøjets linse, og når man kigger gennem det, danner det en lysende kant, som skal bringes på linje med den markerede linje. Til dette formål har forlygterne to justeringsskruer, som normalt kan drejes med en sekskantnøgle, som justerer forlygten vandret og lodret.

Hvis, i modsætning til forventningerne, at forlygten ikke kan justeres som krævet i specifikationen, skal indstillingerne på måleenheden og dens afstand til bilen kontrolleres. Er køretøjet i niveau? Er dæktrykket korrekt? Hvis alt er korrekt, kan problemet skyldes selve forlygten, som muligvis skal udskiftes.

Hvad koster det at justere forlygterne?

Justering af forlygter burde ikke tage lang tid for et erfarent værksted, og koster som regel ikke mere end 100-300 kroner.

Det er noget dyrere med forlygter med automatisk forlygtejustering, f.eks. xenonpærer, fordi kontrolenheden skal genindlæses. Justeringen bør dog ikke koste mere en 500-600 kroner.

Hvordan kan jeg selv justere forlygterne?

Vil du selve tjekke justeringen på bilens forlygter, kan du udfører en simpel test selv. Dog anbefaler vi at man tager forbi et værksted for en præcis måling.

Vil du selv tjekke hældningen, skal man blot bruge lidt plads og en væg, som du kan oplyse med forlygterne, samt en tommestok og noget tape til markering. Mål 5m eller 10m fra væggen, og placer bilen ved dette punkt og imod væggen.

Tænd for nærlyset, dæk herefter forlygterne med et stykke papir, og mål afstanden fra midten af ​​lyset og ned til jorden. Mål også afstanden fra midten af lyset og til køretøjets centrum, og marker derefter bilens midtpunkt på væggen med tape. Det næste trin er at bestemme den rigtige højde og vandrette orientering.

Hældningsvinklen er normalt stemplet på forlygten og er 1% eller 1,2%, dvs. lyset falder med 1,0 cm til 1,2 cm pr. meter. Hvis bilen er i en afstand af 5 m, og forlygterne har en hældningsvinkel på 1%, skal lyskanten derfor være 5 cm lavere end den højde, der tidligere blev målt. 

Spar 16% på lygter og pærer!

Du får i hele december 16% rabat på alle lygter og pærer hos Carpardoo.dk. Dette gælder både forlygter, baglygter, tågelygter m.m.

Bag Carpardoo.dk står Kfzteile24, Tysklands største online forhandler af reservedele.

Brug koden: LYGTER16
Web: www.carpardoo.dk


Reklame: