Ny lov: Nu må Færdselsstyrelsen jagte MC-folket vilkårligt

Foto: Bil Magasinet

Motorcykler skal ikke til syn, som biler skal. Men en ny lov betyder, at Færdselsstyrelsen vilkårligt må hive MC’er til vejsidesyn. 

Undrer du dig over, at motorcykler ofte larmer meget, når personbiler selv med store motorer er næsten lydløse? Det bliver der formentlig lavet om på, når politi og Færdselsstyrelsen fra i sommer implementerer en ny lov, hvor motorcykler bliver synet – i rabatten på landevejen.

Motorcykler må faktisk larme mere end biler, men næppe så meget, som man ofte hører. Det er ikke blevet stoppet, fordi motorcykler hidtil ikke har skullet til jævnlige syn, sådan som biler skal. Men det skal de nu.

1. januar 2022 trådte en ny lov i kraft. Herefter skal også motorcykler synes. Men i stedet for faste intervaller med mødepligt i en synhal vil Færdselsstyrelsens mobile synsinspektører syne MC-folket på landevejen i det som kaldes vejsidesyn. Det skriver Bil Magasinet.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Find Færdselsstyrelsens vejledning om vejsidesyn her.

Udsigt til vilkårlige standsninger
Med andre ord kan motorcykelfolket se frem til vilkårlige standsninger, når de er på tur i sommer.

Er motorcyklen i orden, kan det går forholdsvis hurtigt. Processen i vejsiden er den samme, som hvis det foregik i en synshal, og synsinspektøren medbringer også det samme udstyr. Men vurderer synsinspektøren, at motorcyklen larmer for meget, bliver den indkaldt til et syn i en synshal.

Her kan støjen fra motorcyklen måles. Spørgsmål er så, hvor meget den rent faktisk må støje. På nye motorcykler fremgår det af motorcyklens data, og det står direkte på motorcyklen, men er motorcyklen modificeret, importeret brugt eller af ældre dato, kan det bliver en vanskelig opgave, som det påhviler ejeren at dokumenterer.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
I sidste ende kan det betyde, at ejeren selv skal få foretaget en måling hos teknisk tjeneste eller en godkendt prøvningsinstans, men dem er der meget få af i Danmark.