Elbiler er ikke emissionsfri. En ny rapport fra det EU-støttede EIT Urban Mobility afslører, at partikler fra bremser, dæk og veje er en større sviner end udstødningsgasser.
Elbiler har ingen forbrændingsmotor og derfor heller ingen udstødning. Men de betyder ikke, at elbilerne kører ‘rent’ gennem trafikken.
En ny rapport fra det EU-støttede EIT Urban Mobility peger på et overset problem. Slid fra bremser, dæk og vej skaber skadelige partikler.
Næsten alle mennesker i Europa indånder dagligt partikler, der kan forkorte livet. Over 96 procent af Europas befolkning lever med luft, der indeholder flere farlige PM2,5-partikler.
De mængder overskrider, hvad Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anser for sikkert.
De bittesmå PM2,5-partikler er så små, at de kan trænge dybt ned i lungerne. Derfra kan de bevæge sig videre ud i blodbanerne. Her kan de forårsage hjerteanfald, slagtilfælde, kræft og andre alvorlige sygdomme.
For de lidt større partikler, PM10, er situationen også bekymrende.
Her er 83 procent af befolkningen udsat for alt for høje niveauer. Elbiler bidrager mere til den type forurening, end mange er klar over.
I byerne, hvor der ofte er meget start og stop-trafik, kommer en betydelig andel af partiklerne fra bilernes bremser. Og dem kan elbilerne heller ikke klare sig uden.
Mere end 60 procent af partiklerne i byområder stammer i dag fra bremser. Når bremser, dæk og vejbelægninger slides, frigives små partikler.
Elbilers vægt og dækslid udfordrer miljøet
De partikler kan vi indånde. Alternativt følger de med regnvandet ud i naturen. Mange af partiklerne indeholder tungmetaller eller mikroplast. De kan skade både mennesker og miljøet.
Den type emission kaldes slidpartikler. De er blevet den største kilde til partikelforurening fra trafikken.
Et problem er, at elbiler ofte vejer omkring 20 procent mere end traditionelle benzin- og dieselbiler.
Den højere vægt betyder, at elbiler slider mere på veje og dæk. Jo tungere et køretøj er, desto flere partikler frigives der generelt fra dæk og vej.
Samtidig har elbiler en ‘indbygget’ fordel. De benytter såkaldt regenerativ bremsning. Her bremser bilen ved hjælp af elmotoren, som samtidig genoplader batteriet.
Det reducerer slid på de konventionelle bremser markant. Ifølge rapporten kan det reducere partikeludledningen fra bremserne med op til 83 procent.
På grund af den højere vægt kan øget dækslid dog potentielt udligne en del af gevinsten fra det reducerede bremsestøv.
Fremtidens løsninger og EU’s Euro 7-standard
Det er dog ikke nok til at løse problemet fuldstændigt. I London, hvor undersøgelsen blev udført, udledes der årligt omkring 8.000 tons dækpartikler. Kun 2 til 5 procent af de partikler bliver luftbårne.
Resten samler sig i støv fra vejene. Eller det løber ud i afløb eller ender i jord og vand. Der kan de gøre mindst lige så stor skade, ikke mindst ved at sprede mikroplastik.
Rapporten bemærker, at elektrificering af bilflåden er et vigtigt skridt. Men det er ikke hele løsningen. Den mest effektive måde at reducere skadelige partikler på er at reducere biltrafikken generelt.
Hvis flere vælger offentlig transport, cykling eller gang, kan det have en markant effekt. Effekten kan være op til fem gange større end blot at skifte til en elbil.
Der findes også tekniske løsninger. Bremser med kulfiberkeramiske bremseskiver kan reducere emissionerne med over 80 procent.
Bremseklodser lavet af organiske materialer, som er mere almindelige i USA og Japan, forårsager også betydeligt mindre slid end dem, der typisk anvendes i Europa. Indtil videre er de muligheder dog ualmindelige og dyrere.
Fra 2026 vil EU indføre nye regler, kendt som Euro 7. De regler vil begrænse partikelemissioner fra bremser. To år senere vil reglerne også omfatte dæk.
Problemet er, at reglerne kun gælder for nye biler. Det betyder, at store dele af den nuværende køretøjsflåde fortsat vil bidrage til emissioner i lang tid fremover.
Så selvom elbiler reducerer udstødningsemissioner og bremsestøv, kan de på ingen måde kaldes emissionsfrie.
Heller ikke selvom forureningen måtte være usynlig med det blotte øje. For virkelig at forbedre luftkvaliteten er det ikke nok at skifte motor. Vi skal også reducere antallet af biler på vejene, konkluderer rapporten.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]