Ford i Europa får nu hele milliarder danske kroner i støtte fra moderselskabet i USA. Med pengene forsvinder en garanti fra USA.
Fords tyske datterselskab kæmper med en gigantisk gæld. Men nu kommer moderselskabet til undsætning med 33 milliarder kroner fra den anden side af Atlanten.
Det skriver Electric Drive.
I alt får Ford i Europa 33 milliarder danske kroner. Penge, som skal bruges på at indbringe eller helt slette den gigantiske gæld, som det europæiske selskab har oparbejdet.
Det betyder dog ikke, at Fords problemer i Europa er forbi. Koncernen skal stadig spare 4.000 arbejdspladser væk.
Men med pengene følger der også en helt bestemt betingelse. Ford i USA har nemlig trukket sig fra den garantiforpligtelse, som det europæiske selskab har nydt godt af siden 2006.
Ford i Europa er nu ikke længere garanteret nogen hjælp fra USA
Her garanterede Ford i USA nemlig, at man ville dække alle økonomiske forpligtelser i Europa, hvis det skulle blive nødvendigt. Men det vil man ikke længere på den anden side af Atlanten.
Pengene skal derfor ses som et engangsbeløb. Kan Ford i Europa ikke klare sig for de penge, er det ikke amerikanernes ansvar længere.
Kapitalindsprøjtningen sidestiller med andre ord Ford i Tyskland med alle andre af bilmærkets datterselskaber.
– For at få succes i Europa på lang sigt skal vi fortsætte med at forenkle vores strukturer, reducere omkostningerne og øge effektiviteten, siger næstformand i Ford Motor Company Europe, John Lawler.
Samtidig understreger John Lawler, at Ford ikke kan klare sig helt alene. Skal den europæiske bilindustri være en succes, er det nødvendigt, at der også er politisk hjælp at hente.
Hvordan den politiske hjælp eventuelt skal se ud, vil John Lawler dog ikke kommentere på. Sidste år solgte Ford sin danske afdeling fra efter hele 105 år under amerikansk kontrol.
Som et af de få bilmærker i Danmarkshistorien har Ford både solgt og bygget biler herhjemme. Fabrikken, der lå i Sydhavnen, København, lukkede i 1966. På det tidspunkt var der blevet bygget næsten 400.000 biler i Danmark.
Fabrikken findes dog ikke længere. Den blev revet ned for 19 år siden, da et forsøg på at frede området i 2006 ikke lykkedes.
Læs flere artikler efter annoncerne: