Annonce:

1. juli 2024 forsvinder særlig kørekort-regel i Danmark

Prisen for gå op til køreprøve stiger. Til gengæld forsvinder et helt særligt krav til folk i biler med automatgear forsøgsvist til sommer.

Det bliver dyrere at tage kørekort næste år. Ifølge Færdselsstyrelsen hæver man nemlig prisen, så den passer med den almindelige prisudvikling i samfundet.

Når det så er sagt indgik transportminister Thomas Danielsen (V) og kørelærerforeningen i denne uge en aftale, der på 12 punkter forandre måden, kommende bilister tager kørekort på.

Artiklen fortsætter efter annoncerne:

Tak fordi du så vores annoncer - artiklen fortsætter her:

Bl.a. betyder de nye regler, at det er kørelæreren og ikke en prøvesagkyndig der skal sidde ved siden af under selve køreprøven.

– Det skal sikre, at eleven ikke dumper på grund af nervøsitet over den prøvesagkyndige. Og det skal afspejle en eksamenssituation i højere grad, hvor man både har sin lærer og en censor, siger Thomas Danielsen til DR.

LÆS OGSÅ: 1 ud af 3 bilister fatter ikke simpel regel – koster 1.000 kr. i bøde

Den nye aftale skulle også betyde kortere ventetid på nye køreprøver. Men der indføres også krav, om at bilister, der snyder under køreprøven, forhindres i at gå op til en ny i 6 måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncerne:


Tak fordi du så vores annoncer - artiklen fortsætter her:

Forsøgsvis fjernes kravet, om at man kun må køre bil med automatgear, hvis køreprøven tages sådan. Forsøget begynder 1. juli 2024.

De 12 ændringer på kørekortområdet er:

1. Et ny bookingsystem
Her skal kørelærerene fremover anføre, hvornår de forventer, at den enkelte elev er klar til selve teori- og køreprøven.

2. Ensretning i hele Danmark
Uanset hvor i landet, den enkelte køreskole-elev bor, skal tidsrammen, for hvornår man kan komme til køreprøve, være den samme.

Annoncesektion:

NYT: TJEK DIN BILFORSIKRING MED VORES BEREGNER!

Indtast din nummerplade herunder og se billige priser på bilforsikringer med det samme!
Tak fordi du så vores annoncer - herunder er der mere gratis indhold!

3. Kørelæreren på forsædet under køreprøven
Fremover er det kørelæreren og ikke en prøvesagkyndig der sidder foran under køreprøven. Den sagkyndige må i stedet tage plads på bagsædet.

4. Digitalisering af teoriprøver
I løbet af næste år bliver teoriprøverne digitaliseret. Det skal sikre en bedre kvalitet. Digitaliseringen vil løbende blive rullet ud.

5. Længere frist for at afmelde køreprøver.
Fristen for at afmelde køreprøver ændres fra to til fem dage, inden køreprøven begynder. Det skal sikre, at færre køreprøver går tabt

6. Ny chance efter en uge
Dumper en køreskole-elev sin køreprøve, skal eleven senest efter syv dage have tilbudt en ny. Det skal sikre, at eleven kan nå at forbedre sine evner bag rattet.

Annonce:

7. Snyd betyder 6 måneders udelukkelse.
Tages en køreskole-elev i at snyde til køreprøven, vil der fremover gå hele seks måneder, inden der stilles en ny prøve til rådighed. De nuværende sanktionsmuligheder, hvor køreskole-eleven bortvises, har ikke haft den ønskede effekt.

8. Køreprøve på flere sprog
Det bliver nu muligt at tage køreprøven på flere sprog. Fremover vil det udover dansk også være muligt at kommunikere på engelsk, tysk i grænseområderne og på færøsk eller grønlandsk.

9. Arbejdsgruppe nedsættes
Det er som sådan ikke en regel. Alligevel nedsættes der nu en arbejdsgruppe bestående af kørelærer og relevante myndigheder som skal se på mulighed for at indføre et tilsyn med branchen.

Annonce:

10. Køreuddannelsen ændres
Fremover bliver det at tage kørekort inddelt i undervisningsmoduler, der tilføjes flere digitale værktøjer og det gøres mere fleksibelt at tage kørekort.

11. Forsøg med 17-årige forlænges
Forsøgsordningen, der giver de 17-årige mulighed for at køre bil, så længe en mere erfaren bilist er med i bilen, forlænges. Desuden lempes kravene til ledsageren. Til gengæld hæves straffen for ikke at overholde reglerne.

12. Krav til automatgear afskaffes
Det vil stadig være muligt at tage køreprøven i en bil med automatgear. Men det lille “a” eller ‘kode 78’, som det også kaldes, der indikerer, at føreretten er begrænset til biler med automatgear, afskaffes. Ordningen er et forsøg der træder i kraft 1. juli 2024.


Annonce:

Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over ni år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Hader vi dem?

Annonce:

Læs også

Annonce:

Billig bilforsikring?

Indtast din nummerplade herunder og se billige bilforsikringer. Det er helt gratis:

Husk det nu!

Populære

Skal du med?

Gratis artikler

Flere populære artikler