Nissan præsenterer Navara der kan kigge efter stjerner

Vildt Navara-koncept kan trække rumteleskop ud i verdens fjerneste afkroge

Nissan har i dag præsenteret Nissan Navara Dark Sky-konceptbil på 2018-udgaven af biludstillingen i Hannover.

Annonce for Danmarks største bilmesse:

Konceptbilen er udviklet i England i samarbejde med det Europæiske Rumagentur (ESA), og fungerer som mobilt astronomi-laboratorium med et af verdens førende teleskoper i observatoriumsklasse på en specialudviklet trailer.

Højteknologisk hjælpmiddel
Med Nissans Intelligent Mobility-funktioner er Navara’en udstyret med ProPILOT-førerassistentteknologi, der er blevet opgraderet til gøre anhængerkørsel sikkert og komfortabelt.

ESA kortlægger stjernerne med præcision ved hjælp af Gaia-satellitten. Nissan Navara Dark Sky-konceptbilen understøtter dette projekt ved at hjælpe astronomerne med at gennemføre opfølgende observationer af universet på svært fremkommelige steder kaldet ”dark sky”-lokationer – på afstand af storbyernes lysskær om natten, som reducerer synligheden.

Reklameblok:Reklamelink:
Er kæresten trist og sur? Bare rolig, her er den rette kur!

Det centrale element i traileren er det ultrahøjtydende PlaneWave-teleskop. De opgraderede Nissan Intelligent Mobility-teknologier gør det muligt at transportere teleskopet til fjerntliggende områder, hvor himlen er mørk om natten.

Kosmos-grej
Nissan Navara Dark Sky-konceptbilen er designet med inspiration fra kosmos. Det mørke farvetema udvendigt har stjernetågemotiver udført i parametriske mønstre, og interiøret kombinerer de dybe nuancer fra nattehimlen med solnedgangens orange farver. Sædekanterne i reflekterende orange giver også ekstra lys i bilen og overflødiggør det hvide lys, som ville forstyrre astronomernes nattesyn.

Rødt lys er den sidste bølgelængde, der absorberes af det menneskelige øje og giver mindst forstyrrende lys, og derfor anvendes der udelukkende rødt lys i bilen og i traileren for at undgå visuelle forstyrrelser under observationerne.

Trailermodulet også blevet forsynet med en speciel nedkølet atmosfære, så teleskopet kan stå stille og forblive kalibreret med den optimale temperatur under transporten til enhver lokation.

Reklameblok:

Når den ønskede destination, som ofte er vanskelig at komme frem til, er nået, kan trailermodulets mekaniske tag åbnes, så teleskopet kan fokusere på nattehimlen. Ved hjælp af et 40 cm (primært) spejl, kan det give detaljeret udsyn helt ud forbi Saturns ringe – til fjerne galakser, stjernetåger og supernovaer.

Bomstræk bil
Nissan Navara Dark Sky-konceptbilen er robust konstrueret med fokus på de erhvervsmæssige behov. En stærk trækkrog kombineret med et robust chassis i stigekonstruktion, en 2,3-liters dieselmotor med dobbelt turbolader og 190 hk og et drejningsmoment på 450 Nm gør Navara i stand til at tackle barskt terræn i fjerntliggende områder og trække teleskopmodulets vægt uden problemer

 

Reklamelink:
Skal kæresten forkæles med lækkerier? Så klik her og se mere!

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over otte år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk