Annonce:

Medie lyver om Danmark – vigtig bil-funktion lukker ikke

Det tyske medie Auto Bild påstår, at Danmark lukker sit 2G-netværk, som SOS-opkaldt i mange biler er afhængig af, i 2025. Men det passer ikke.

Modsat planer om en nedlukning af 2G-netværket i både Sverige og Norge har Danmark ingen planer om at slukke for forbindelsen.

Det påstår tyske Auto Bild ellers.

– Danmark planlægger for eksempel allerede en nedlukning af (2G-netværket, red.) i 2025, skriver mediet.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Men det passer ikke. Hverken hos TDC, Telenor eller Telia (der i dag ejes af Norlys), har man planer om at lukke for 2G-nettet i 2025.

Mediet Ingeniøren skriver dog, at Telenor som den første teleoperatør i Danmark har sat dato på, hvornår 2G-nettet slukker i Danmark. Det sker bare ikke i 2025.

Danmarks 2G-netværk lukker ikke – altså ikke før 2030

I stedet mener Telenor, at der er en idé i at sige farvel til netværket i 2030. Til den tid kan det dog blive et problem for mange bilister. Præcis som det står til at blive for mange både svenske og danske bilister.

Den SOS-opkalds-tjeneste – kaldet e-call – som siden 2018 har været obligatorisk i nye biler, er nemlig i mange tilfælde uafhængig af 2G-nettet. Uden det virker nødkaldet ganske enkelt ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Og som Boosted allerede i 2024 kunne fortælle, har EU endnu ikke fundet nogen løsning på problemet. En løsning skal findes, der ligger bare ikke en plan på bordet.

I hvert fald ikke endnu. EU-kommissionen er dog ved at undersøge, om 2G-forbindelsen kan opdateres. Eventuelt via noget software i bilerne.

I Norge begrunder man beslutningen om at lukke 2G-forbindelsen med, at der er tale om forældet teknologi.


– Mobiloperatørerne kan ikke længere opretholde et netværk baseret på forældet teknologi.

– 2G-frekvensernes plads er nu nødvendige for, at de fremtidssikrede 4G- og 5G-netværk kan øge kapaciteten i takt med kundernes og samfundets behov, siger Anders Krokan, pressechef i Telenor Norge til mediet Motor.

I Norge, der ikke er medlem af EU, kan man muligvis sno sig uden om de synsregler, der siger, at SOS-kaldet skal virke, før end en bil typegodkendt med teknologien kan godkendes til syn.

Så let er det ikke i EU-landende Danmark og Sverige. Hvor mange biler, der bliver ramt af nedlukningen, er uvist.

Men med de mange biler, der er fremstillet siden 2018, drejer det sig om millioner af køretøjer. Men alene i Norge regner man med, at det rammer flere hundrede tusind biler.

Annonce:

Herhjemme har et mærke som Nissan allerede slukket for en række app-betjente funktioner i sine ældste elbiler, fordi disse betjenes via 2G-nettet. Læs mere om det her.

Tak fordi du læste med.
Læs flere artikler efter annoncerne:


Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 10 år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Skriv til bj@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:

Læs også

Populære

Få vurderet din bil - gratis!

Auto Show Annonce

Nyheder til dig

Annonce:

Flere populære artikler

Læs også