Kia dropper forbrændingsmotoren i Europa


Koreanske Kia vil fra 2035 udfase forbrændingsmotoren. I hvert fald i Europa hvor man vil være et rent elbilsmærke.

I begyndelsen af ​​september fortalte Hyundai, at man havde planer om helt at droppe forbrændingsmotoren i Europa – og det i midten af næste årti. Koreanerne fortalte desuden, at man senest i 2040 vil pille forbrændingsmotoren ud af samtlige modeller.

Det ville man, sagde Hyundai, for at kunne komme ‘et vigtigt skridt længere i retningen af CO2–neutralitet. Spol frem til i dag og søstermærket Kia kommer nu med nøjagtig den samme melding – samme dag viser de konceptet EV9.

LÆS OGSÅ: Hyundai vil genopfinde rattetDer vil ikke være benzin- og dieseldrevne Kia’er til salg i 2035. Mens mærket på andre markeder først ville være klar til helt at skifte til elbilen fem år senere. Lidt længere nede ad vejen vil det sydkoreanske mærke går efter kun at bygge nul-emissionsbiler. Det skal ifølge fabrikken selv ske senest i 2045.

Præsenterer nyt koncept om lidt
Inden vi når dertil, har begge koreanske mærker et mål om kun at bruge vedvarende energi i produktionen allerde i 2030. Altså i Europa. Først ti år senere mener man, at det vil kunne lade sig gøre på hjemmemarkedet. Kia er allerede gået i gang med omstillingen, fortæller mærket.

Mærkets fabrik i i Slovakiet kun bruger grøn energi. Endnu et skridt i retning af CO2-neutralitet vil blive taget i de kommende år, da alle Kia-biler vil være elbiler i 2030. I hvert fald i EU.

Hvad angår Concept EV9, er det en stor SUV, der “legemliggør Kias forpligtelse til at opnå CO2–neutralitet”, som fabrikken selv siger det. Lige nu er EV9 kun et koncept, men den vil sandsynligvis være produktionsklar om nogle år. Kia er i hvert fald selv klar til at vise bilen frem på Los Angeles Auto Show senere på måneden.

Her skal den dele rampelyset med søsterbilen Hyundai SEVEN – også en elbil.

Ikke de eneste 
Kia og Hyundai er langt fra de eneste mærker, der har annonceret, at man gradvist trækker sig af forbrændingsmotoren. Jaguar bliver et rent elektrisk mærke i 2025, Alfa Romeo følger efter to år senere, Lotus og Opel gør det samme i 2028, og Ford vil følge trop i 2030.

Amerikanerne har sammen med de svenske kinesere hos Volvo netop lovet at droppe forbrændingsmotoren senest i 2030. Det skete under klimatopmødet COP26. Mercedes har også skrevet under.

Bentley, Rolls- Royce, Mini og Cadillac vil alle vinke farvel til stemplerne – også i 2030. BMW har modsat ikke sat dato på, hvornår forbrændingsmotoren er fortid. Tværtimod har tyskerne sagt, at man vil holde liv i cylinderne så længe muligt.Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk