EU: Danmark må ikke forbyde benzin-og dieselbiler

Både den tidligere og nuværende regering vil forbyde salget af nye benzin-og dieselbiler fra 2030 – men det må de slet ikke, siger EU

Det var Venstre, der først kom med forslaget. Siden har den nye socialdemokratiske regering ment det samme – det skal være forbudt at sælge nye benzin-og dieselbiler i Danmark fra 2030.

Men inden vores nationale politikere kommer for godt i gang, skal de vende snuderne mod EU. I et brev til Folketingets Europaudvalg siger den EU-kommissær Elzbieta Bienkowska nemlig nej til den idé. Det skriver Berlingske.

Reklameblok:EU: Et forbud er et brud på reglerne
Ifølge EU’s regler om typegodkendelse er det nemlig forbudt at forbyde benzin-og dieselbiler.

– I henhold til gældende EU-typegodkendelseslovgivning er et fuldstændigt forbud mod markedsføring, import eller registrering af nye benzin- og dieselbiler i en medlemsstat ikke foreneligt med EU-lovgivningen, skriver Elzbieta Bienkowska til Europaudvalget.

Et forbud mod biler drevet af fossilt brændsel skal altså kommet fra EU og ikke folketingets politikere, hvis det skal have effekt.

Reklameblok:Reklamelink:
Er kæresten trist og sur? Bare rolig, her er den rette kur!

Et egentligt forbud kommer næppe til at se dagens lys. Især fordi bilproduktionen i lande som Tyskland er kæmpestor og af afgørende betydning for landets økonomi.

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Peter Nedergaard kalder da også det danske ønske om et forbud i 2030 for ‘optimistisk’. Han peger i stedet på, at et forbud vil kræve ændringer i EU-lovgivning.

Ingen kommentar fra regeringen
Berlingske har ikke kunnet få en kommentar fra regeringen. Hverken fra miljø- og fødevareministeren, Lea Wermelin (S), klima,- energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen (S), transportminister Benny Engelbrecht (S) eller klima- og energiordfører Anne Paulin (S).

Reklamelink:
Skal kæresten forkæles med lækkerier? Så klik her og se mere!

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over otte år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk