Kina strammer grebet om sjældne jordarter – så bilmærkerne frygter fabriksstop og massive forsinkelser der rammer elbilerne.
Flere europæiske bilproducenter som Volkswagen og Mercedes-Benz kan i løbet af sommeren blive nødt til at sætte al produktion på pause.
Det skyldes en eskalerende magnetkrise, der især rammer elbiler. Ifølge branchefolk er presset nu så stort, at fabriksstop allerede i juli ikke kan udelukkes.
Baggrunden er Kinas beslutning om at begrænse eksporten af sjældne jordarters metaller.
Det har gjort det nærmest umuligt for producenter at få adgang til de magneter, der bruges i elmotorer og en lang række andre bildele.
Frank Eckard, direktør i en tysk magnetvirksomhed, beskriver situationen som kaotisk:
– Hele bilindustrien er i panik. De er villige til at betale enhver pris.
Kinesisk eksportkontrol skaber flaskehalse i hele Europa
Kina sidder på størstedelen af verdens produktion af de metaller, der bruges til magneter i elbiler.
Efter de nye eksportregler skal europæiske producenter søge om eksporttilladelser. Men tilladelserne er ofte forsinkede.
Ifølge den europæiske leverandørforening CLEPA er nogle virksomheder allerede begyndt at lukke ned. Der er meldt om flere leveranceafbrydelser.
CLEPA’s generalsekretær Benjamin Krieger siger, at han ikke er i tvivl, om at krisen på eller andet tidspunkt rammer alle.
– Før eller siden vil det påvirke alle.
Flere producenter forsøger at finde alternativer til kinesiske magneter. Men kvalitet og kapacitet er ikke tilstrækkelig, og mange steder findes der slet ikke nogen alternativer.
Elbiler bliver hårdest ramt af magnetmangel
En gennemsnitlig elbil bruger omkring et halvt kilo sjældne jordartsmetaller.
Til sammenligning bruger en traditionel benzinbil kun halvt så meget. Det gør bilmærker som Tesla, Stellantis-koncernen og det Geely-ejede Volvo ekstra udsatte.
Magneterne findes ikke kun i motoren. De sidder også i bakspejle, højttalere og mange andre elektroniske komponenter.
Manglen kan derfor påvirke både produktion og vedligeholdelse af biler i hele Europa.
Produktionsstop kan ramme hele bilbranchen
Det er ikke kun elbiler, der risikerer at blive ramt.
Også hybridbiler og nyere benzinbiler bruger magneter i vitale dele.
Hvis krisen varer ved, kan den udvikle sig til en ny version af halvlederkrisen, hvor bilfabrikker stod stille i månedsvis.
Situationen minder allerede nu om perioden under corona-pandemien, hvor manglen på elektroniske komponenter skabte store forsinkelser.
Analytikere mener, at effekterne af magnetkrisen kan vare i flere år, hvis ikke der findes nye leverandører uden for Kina.
Produktionen flyttes – men for langsomt
Flere lande forsøger nu at opbygge egen produktion af sjældne jordartsmetaller.
EU har lanceret initiativer for at gøre Europa mindre afhængig af Kina.
Men projekterne er først færdige om flere år.
I mellemtiden frygter producenterne, at de må lukke fabrikker midlertidigt for at undgå at bygge biler uden afgørende komponenter.
Flere europæiske regeringer følger udviklingen tæt.
Ifølge Reuters riskerer visse tyske bilfabrikker står over for nedlukning allerede i juli, hvis situationen ikke ændrer sig hurtigt.
Tidligere mangel på mikrochips ramte også elbiler hårdt
Magnetkrisen er blot det seneste eksempel på, hvordan bilbranchen bliver sårbar, når de globale forsyningskæder rammes.
Under manglen på halvledere i 2021 og 2022 – den såkaldte mikrochipkrise – stod fabrikker i månedsvis uden at producere.
Mange producenter som BMW og Audi måtte dengang skære ned i produktionen af elbiler og sende ansatte hjem.
Og den produktion, der trods alt holdt fabrikkerne kørende, spyttede dårligere biler ud. Bilmærkerne trak simpelthen udstyr ud af bilerne for at spare på de meget værdifulde mikrochips.
Den nuværende krise forværres af, at mange både i og uden for bilindustrien, mener, at de aftaler om adgang til sjældne jordarter, som nogle bilmærker har fået, ikke er det papir værd, de er skrevet på. Læs mere om det her.
Der er endnu ikke sat navn på, hvilke bilmærker og modeller der i første omgang rammes af magnetmanglen. Men elbiler og hybrider er de mest udsatte.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]