Annonce:

Velkommen til fremtiden: Boosted tester selvkørende taxa

Under den store ITS World Congress i Bella Center i København tog Boosted en tur i en vaskeægte selvkørende taxi. Se med her, hvordan man gør den slags i en meget nær fremtid.

ITS handler om intelligente transportsystemer (ITS), der er teknologiske løsninger, som gør transport hurtigere, lettere og mere bæredygtigt. Vi havde hørt rygter om, at det ville være muligt blandt andet at opleve selvkørende busser og taxaer, Bluetooth-guidede cykler og få en tur rundt i kongressens 25.000 kvadratmeter store udstilling.

Vi fik parkeret vores bil ved siden af en lang stribe af almindelige københavnske taxaer, og chaufførerne var alle sammen en smule mere sure at se på end normalt. Men det forstod vi hurtigt hvorfor, da der 200 meter væk var et stort udendørs område fyldt med tech-firmaer fra hele verden, som fremviste selvkørende transportmidler – alle sammen potentielt klar til at stjæle taxachaufførernes jobs om få år.

Anyway, vi fik lokket firmaet Keolis til at give en tur i deres første – og eneste – selvkørende taxa nogensinde.

Bilen er bygget af franske Navya, og den har plads til seks personer. Den vejer to tons, kan køre op til 90 km/t og den klarer op til 10 timers kørsel i træk, hvis forhold som vejr og temperatur tillader det.

Sådan foregår det:

Artiklen fortsætter efter annoncerne:


Artiklen fortsætter her:

Vi lader Erling junior styre den app, som du bestiller taxaen med. De unge har jo styr på den slags.

I appen kan du bestille en bus, en delt taxa eller en privat taxa.

Her kan du vælge, hvor mange personer der skal med, om du har bagage, om der er handikappede personer – eller om du vil have en Premium taxa.

Så ankommer din taxa. Men her er vi faktisk for langt fremme, for inden da, skal du lige klare noget…

Det er jo din bestilte taxa, så derfor er det også dig, der skal åbne døren, så ikke andre napper den. Og der er jo ingen chauffør, så du swiper i appen for at åben døren.

Annonce:


Nu kan alle passagerer kravle ind og sætte sig til rette i de bløde læderstole.

Nu skal døren lukkes, og turen kan begynde. Det foregår naturligvis på mobilen. Det er faktisk lidt sejt lavet. Se de glade øjne.

Så trilles der afsted. Nogen smuk taxa er det ikke, men det er jo egentlig også uden betydning, når du bare skal fra A til B uden selv at køre.

På den store skærm kan du følge turen og finde informationer. Kabinen har klimaanlæg, USB-opladere, højttalere og masser af plads.

Hvad er det for en fisk? 
Navya Autonom Cab kalder firmaet selv for den første robo-taxi på markedet. Selvom den måske ser lidt spøjs ud, er det her noget af det mest højteknologiske, der findes på kloden lige nu. Hør bare her: Bilen har 6 kameraer, 10 lidar-sensorer, 2 GNSS-antenner, 4 radarer, 4 odometriske sensorer, 1 IMU, 2 v2X og 4G. Læs mere om firmaet på www.navya.tech

4 andre sjove oplevelser til ITS
Det var ikke kun den selvkørende taxa, som fangede vores opmærksomhed til ITS World Congress. Her er fire andre køretøjer, som skilte sig ud.

Navya havde også et par små, selvkørende shuttlebusser med, som danske Autonomous Mobility styrede. Her er plads til 15 personer, og den lille bus er allerede ved at blive testet ude i den rigtige trafik. Og skal blandt andet køre på en kort strækning ved Køge Sygehus. Her kunne den prøves langs med Bella Center i København.

UK Autodrive og Aurrigo havde deres lille selvkørende ‘pod’ med. Den skal bruges til små distancer i lufthavne, i storbyer osv.

Under temaet Urban Jungle kunne endnu en selvkørende bus trille rundt i en ‘ægte’ jungle, hvor en farlig – og selvkørende! – tiger drønede rundt på pladsen for at simulere cyklister og fodgængere. På den måde kunne det vises, at bussen altså sagtens kan findes ud af at stoppe, selvom den selvkørende tiger kørte i helt vilkårligt mønster.

Den her kender du måske. Det er TomTom, der sammen med Rinspeed står bag en selvkørende luksus-taxa, kan vi vist godt kalde den. Her er køleskab, skærme til alle, blomster, kopholdere og meget andet lækkert.

Det skal opleves!
Vi fik også en guidet tur rundt i hallerne, men her var 90 procent af standene noget virkelig nørdet tech-grej, som er svært at videreformidle her – det skal meget hellere opleves. Og det kommer du nok til i den nærmeste fremtid, for de selvkørende transportmidler kommer bogstaveligt talt rullende i ekspresfart.

Læs mere om ITS her!


Annonce:

Kasper Erling
Kasper Erling
Kasper Erling er redaktionschef og medejer af Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 20 år. Email: ke@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:
Annonce:

Gratis tjek!

Indtast din nummerplade herunder og se billige bilforsikringer. Det er helt gratis:

Læs også

Husk det nu!

Populære

Skal du med?

Flere populære artikler

Læs også

Altid gratis artikler