Teslas aktie er godt på vej mod et kollaps. De seneste dage er næsten 500 milliarder kroner gået op i røg. Alene Elon Musk har mistet 70 milliarder kroner.
Teslas aktieværdi er i dag ramt af et markant fald på børsen. Faldet svarer til, at 477 milliarder kroner er forsvundet ud igen.
Alene Elon Musk, der ejer store dele af Tesla, har på den konto tabt næsten 70 milliarder kroner af sin formue.
Det seneste fald i aktiekursen kommer efter en periode med nedgang for Tesla både i regnskabet, profit per bil og på antallet af solgte biler.
Finansielle analyser fra investeringsbanken UBS peger på, at Tesla står over for endnu et svagt kvartal præget af et reduceret salg og pres på indtjeningen.
Af samme grund har banken sænket sit kursmål for Tesla-aktien og fastholdt sin anbefaling om at sælge ud af Tesla-aktierne.
Flere banker anbefaler salg af Tesla-aktien
En tidligere stigning i kursen, baseret på forventninger om, at Donald Trumps politik ville være fordelagtig for Elon Musk og Tesla, er helt udraderet af faldet.
Siden det seneste højepunkt for aktien tilbage i december måned 2024, er det kun gået ned ad for Tesla. Nemlig ned.
Flere faktorer bidrager til det aktuelle fald i Teslas aktiekurs. Svage salgstal, nedjusterede prognoser fra flere store finansielle institutioner og voksende bekymring for Teslas fremtidige indtjening er dog blandt de vigtigste.
UBS påpeger, at øgede markedsføringsomkostninger belaster Teslas stadigt svagere marginaler på hver bil.
Tesla har desuden svært ved at følge med, når konkurrenterne sætter priserne ned. Og det selvom det egentlig var amerikanerne, der startede priskrigen på markedet for elbiler.
Bank of America og Goldman Sachs har også nedjusteret deres kursmål. Her peger man på, at Tesla ikke er så populært, som mærket har været.
Elon Musks personlige handlinger har ifølge flere analytikere negativt påvirket Tesla som brand. Politiske udtalelser fra Musk har fået modstanden til at stige. Og nogle har endda valgt at angribe Teslas butikker og Tesla-ejere.
I visse tilfælde har demonstrationer udviklet sig til hærværk og anholdelser. Senest er en 41-årig mand blevet anholdt for at skyde mod en Tesla-butik i USA.
Nogle steder er de dog helt ligeglade med den storm, bilmærket befinder sig i. En større svensk bilforhandler kunne i denne måned fortælle, at han faktisk aldrig har solgt flere Tesla-modeller end nu.
Og i England er mærkets salg ifølge sitet Vehicle Suggest steget med hele 20 procent alene i februar måned, hvor bilisterne købte 4.000 Tesla-modeller.
Teslas historie: Fra start til elbilgigant
Tesla blev grundlagt i 2003 af en gruppe ingeniører med visionen om at gøre elbiler mainstream. Selskabet blev hurtigt synonymt med innovativ teknologi og højtydende elbiler.
I 2008 lancerede Tesla sin første model, Roadster, en sportsvogn baseret på Lotus Elise, der beviste, at elbiler kunne være både hurtige og effektive. Året efter trådte Elon Musk, en af de tidlige investorer, i spidsen som administrerende direktør.
Med Model S fra 2012 ændrede Tesla bilmarkedet markant. Den luksuriøse sedan kombinerede lang rækkevidde med overlegen ydeevne og softwareopdateringer, der kunne forbedre bilen over tid.
Efterfølgende lancerede Tesla Model X (SUV) i 2015, Model 3 i 2017 som en mere prisvenlig model og Model Y i 2020, der hurtigt blev en bestseller. Også i Danmark.
Læs flere artikler efter annoncerne: