Skete for 11 år siden – nu er bilmærke tæt på konkurs igen

Sådan så det ud, da NEVS i september 2013 genstartede Saab-samlebåndet. Nu er det måske slut. Igen. Foto: NEVS/PR

Det er mere end et årti siden, Saab gik konkurs. Nu kæmper resterne af mærket for at undgå samme skæbne.

I slutningen af februar kom det frem, at pengetanken hos de kinesiske rester af Saab, NEVS, der står for National Electric Vehicle Sweden AB, er tom. Faktisk er den så tom, at mærket fyrer 320 ud af 340 ansatte. Det kan lyde dramatisk, hvilket det da også er, men mærket håber på den måde at kunne undgå en konkurs.

LÆS OGSÅ: Politiet advarer bilister: “Vi tager jeres biler og smider jer i fængsel

Reklameblok:23. februar fortalte NEVS, at man nu forhandler med de ansattes fagforeninger om det videre forløb med de mange afskedigelser. Seneste nyt er, at mærkets økonomiske problemer ’desværre ikke er midlertidige’. Det siger NEVS’ direktør Nina Selander.

Hun tiltrådte bare to dage før meldingen om de mange fyringer. At mærket nu går ind i noget, der ligner en rekonstruktion, skyldes, at ingen investorer har bidt på idéen. Mærkets ejer – den kinesiske ejendomsgigant Evergrande – har heller ikke kunnet finde pengene til at holde NEVS kørende.

220.000 biler blev det aldrig til
Som bilmærke har NEVS haft det svært, lige siden man købte resterne Saab Automobile i 2012. For selvom samlebåndene i den svenske hjemby Trollhättan kørte igen bare et halvt år efter, var ordrebøgerne gabende tomme. Det hjalp heller ikke, at den gamle Saab 9-3 blev en elbil.

Reklameblok:Reklamelink:
Er kæresten trist og sur? Bare rolig, her er den rette kur!

Planen om at bygget op mod 220.000 biler om året på ældre Saab-teknik i Kina blev aldrig til noget. Og selvom Evergrande overtog styringen i 2019, er det ikke lykkes at vende udviklingen. Bl.a. fordi ejendomsfirmaet selv kæmpede med en gigantisk gæld. Så sent som i 2021 havde firmaet en gæld på 1.900 milliarder danske kroner.

Reklamelink:
Skal kæresten forkæles med lækkerier? Så klik her og se mere!

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over otte år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk