Politiet: København må – måske – ikke sænke fartgrænsen

En blot 22-årig mand blev mandag fremstillet i grundlovsforhør, fordi han ifølge politiet helt bevidst valgte at påkøre en 39-årig mand, som påtale den 22-åriges 'dårlige parkering
Foto: Rigspolitiet

Loven kan stå i vejen for Københavns kommunes ønske om at sætte hastigheden i byzonerne ned. 

Står det til Teknik- og miljøudvalget i Københavns kommune skal alle bilister i hovedstaden tvinges ned i fart. De københavnske gader skal i stedet for de nuværende 50 km/t være 40-zoner. I Indre By vil politikerne have hastigheden helt ned til 30 km/t. Men det er ikke sikkert, at de får lov.

Det er nemlig i sidste ende op til politiet at bestemme, og her kan lovgivningen stå i vejen. Det skriver TV2 Lorry. Helt konkret skal forslagets bremseklods findes i bekendtgørelsen for hastighedsnedsættelser. Her siger §6 stk.3 nemlig, at der skal være tale om lege-og opholdsområder eller beboelsesveje uden gennem uden gennemkørende trafik, før hastigheden lovligt kan sættes ned til 30 km/t.

Reklameblok:LÆS OGSÅ: Kommune vil bruge 90 mill. kr. på at sænke hastigheden i byen

Og det faktum gælder hele landet. Så det kan de københavnske byrådsmedlemmer ikke lave om. Der er godt nok en smutvej i bekendtgørelsen. Men for at den skal kunne træde i kraft, kræver det usædvanlige dårlige oversigtsforhold. Og det er der ikke tale om i hovedstaden.

Over for TV2 vil Københavns Politi ikke direkte kommentere sagen. Men i et skriftligt svar siger ordensmagten dog, at man ikke mener, at betingelserne i §6 stk.3 er opfyldt. Områdechef i forvaltningen, Henriette Hall-Andersen, afviser ikke direkte politiets udlægning af lovteksten. Men hun siger, at Københavns kommune tolker loven anderledes.

Reklameblok:Reklamelink:
Mangler du dæk og fælge til bilen? Klik her og se vilde tilbud!

Reklamelink:
Skal kæresten forkæles med lækkerier? Så klik her og se mere!

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over otte år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk