Efter flere års fald stiger CO2-udledningen fra nye biler i Europa igen. Tysklands pludselige stop for tilskud til elbiler får en stor del af skylden.
Den gennemsnitlige CO2-udledning fra nye biler i Europa tog et uventet hop i 2024. Det sker trods et øget fokus på elbiler på tværs af kontinentet.
En stor del af forklaringen på den udvikling skal findes i Tyskland.
Tallene kommer fra Det Europæiske Miljøagentur. De viser, at en årelang udvikling er bremset. Stigningen er ikke stor, men den er bemærkelsesværdig.
I 2019 udledte en ny bil i gennemsnit 148,2 gram CO2 pr. kørt kilometer. Frem mod 2023 faldt det tal med næsten 28 procent til 106,4 gram.
Den kurve er dog knækket igen. I 2024 steg udledningen igen en smule. Det nye gennemsnit landede på 106,8 gram CO2 pr. kilometer.
Det er en stigning på blot 0,4 gram. Men det rejser spørgsmålet om, hvordan det kan ske. Salget af både hybridbiler, plug-in-hybrider og rene elbiler er fortsat i gang.
Tysklands stop for tilskud rammer elbilsalget
Svaret findes primært på det største europæiske bilmarked. I Tyskland besluttede regeringen pludseligt at fjerne tilskud til køb af elbiler.
Den beslutning fik store konsekvenser for bilsalget. Salget af nye elbiler faldt med en fjerdedel i landet.
Det tyske marked er så stort, at det påvirker hele det europæiske gennemsnit. Den faldende tyske interesse kunne mærkes i de samlede tal for Europa.
Markedsandelen for elbiler i Europa faldt som konsekvens. Den gik fra 15,5 procent til 14,5 procent på bare et år.
Det viser, hvor følsomt markedet er over for politiske incitamenter. Når økonomisk støtte forsvinder, reagerer forbrugerne med det samme.
Fremtiden for elbiler og CO2-mål i Europa
Selvom udviklingen i 2024 var et tilbageslag, er der tegn på, at CO2-udledningen igen er sendt i bakgear.
I årets første kvartal blev der solgt 39 procent flere elbiler I Tyskland. Det tyder på, at markedet er ved at tilpasse sig den nye virkelighed uden statslige tilskud.
Stigningen kommer dog ud af et forholdsvis lille salg. Og de seneste tal fra det tyske svar på Færdstyrelsen KBA viser da også, at tyskerne stadig køber flest nye benzin- og dieselbiler.
Bilproducenter og politikere i hele Europa følger udviklingen tæt. Målene for fremtidens CO2-reduktioner er fortsat ambitiøse. Men ikke så vilde som de har været.
For mens tal fra de europæiske bilmærkers sammenslutning ACEA viser, at bare 1,8 procent af bilerne i Europa er elbiler, er flere bilmærker begyndt at vakle i troen på batteristatningen.
Det sker, fordi efterspørgslen simpelthen ikke følger udbudet. Med andre ord – kunderne bliver væk.
I sidste viste Volvos salgstal eksempelvis, at salget af elbiler er skrumpet med 27 procent i forhold til maj måned 2024. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]