GTA Spano er verdens hurtigste… legobil

Hvis du nogensinde har tænkt, hvordan verdens hurtigste legobil mon ser ud - og hvor hurtig den er - har vi nu svaret. Den hedder GTA Spano.

Hvis du nogensinde har tænkt, hvordan verdens hurtigste legobil mon ser ud – og hvor hurtig den er – har vi nu svaret. Den hedder GTA Spano.

GTA Spano findes også i ‘virkelighedens’ verden. Der er altså også en gadebil med det navn. Men det er som legomodel, at bilen for alvor sætter rekorder.

Den lille legobil er nemlig verdens hurtigste af sin slags. Bilen er bygget i størrelsesforholdet 1:8 af den ægte Spano. Og det er ikke ligefrem verdens største bil i forvejen.

Alligevel har holdet af Lego-bygget fundet plads til 15 motorer i modelbilen. Det betyder, at Spano som legobil skyder en topfart 36,57 kilometer i timen. Altså er den hurtigere end den mindste knallertkategori herhjemme.Nu er en Spano ikke bare sådan noget, man flikker sammen på stuegulvet. Heller ikke i Lego. Faktisk har holdet bag brugt et halvt år på at perfektionere den lille bil ud fra tekniske tegninger af gadebilen.

Svær at bygge
Selve byggeprocessen tager 10 dage, og det består af intet mindre end 3.850 dele.

Ti motorer bruges til at drive bilen fremad. Mens fem andre holder liv i andre funktioner. Såsom de automatiske døre, den aktive bagvinge og meget mere. Der skal fem fjernbetjeninger til at styre alt på bilen, og er man en rigtig RC-haj, kan alt automatik slås fra.

Ifølge folkene bag har langt den største udfordring været at bygge en drivaksel robust nok til at modstå kræfterne fra de mange elmotorer. Samtidig viste det sig som noget af udfordring at designe selve undervognen og dermed affjedringen. Hjulene har man desuden fået en 3D-printer til at spytte ud.

Chefen har fået én
Faktisk byggede holdet bag ikke én Spano i Lego.  De byggede to biler og forærrede den ene til GTA’s administerende direktør Domingo Ochoa. Og han indrømmer, at han er chokeret over den store detaljegrad på legobilen. Ochoas eksemplar er nu en fast del af topchefens egen ‘bilsamling’.

Du kan faktisk også bestille din egen Lego-model af GTA Spano. Altså hvis du har 5.000 euro svarende til 37.000 kr. liggende. Og har tid til at vente seks måneder på leveringen.

Prisen kan synes voldsom. Men det er stadig kun en brøkdel af, hvad gadebilen GTA Spano løber op. Den voldsomme bil, som kan leveres både med og uden turbo eller kompressor koblet til en op til 8,4-liters stor V10-motor, koster fra 600.000 euro.

Lige omkring 4,5 millioner danske kroner uden afgifter.

 Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk