Annonce:

Bremseklodser i din bil – det skal du vide

Du tænker nok ikke ret meget over, at de er der. Men hvis bremsesystemet ikke eksisterede i din bil, blev det nogle korte køreture, for så kørte du jo galt hele tiden. Her forklarer vi dig lidt om, hvad du skal være opmærksom på, når vi snakker bremser og især bremseklodser på din bil.

Det siger næsten sig selv, at din bil er nødt til at kunne bremse. Men det kræver dog, at bremserne vedligeholdes og skiftes, når det er tid til det. Ellers er det både dumt og meget farligt at køre i bilen. Og kører du videre med meget slidte bremseklodser, ødelægger du bilens bremseskiver. Og så bliver det en meget dyrere affære.

Hvis du ikke lige ved, hvad bremseklodser er for en størrelse, så er her en kort forklaring. Når du træder bremsepedalen ned, trykkes bremseklodserne via bremsekalibrene mod skivebremserne, som så får hjulene og dermed bilen til at bremse. Ligesom hvis du tager begge hænder og trykker dem fra hver sin side mod en hjul, der drejer rundt. Så bremses hjulet.

Artiklen fortsætter efter annoncerne:

Artiklen fortsætter her:

Hvad skal du være opmærksom på?
Så hvornår skal du overveje at få dine bremser tjekket igennem og måske udskifte bremseklodserne? Hvis bremserne siger en mærkelig lyd, når du bremser, er der grund til at være opmærksom. Det kan være en skurrende eller en pivende lyd, men uanset hvad er det et tydeligt tegn til, at noget er ved at være galt.

Du skal dog også tjekke din bils bremser, hvis bilen trækker til den ene side, når du bremser. Eller hvis du fysisk kan mærke, at bremsepedalen vibrerer under bremsning.

Videoinstruktion taget fra siden AUTODOC Club

Hvor ofte skal bremseklodserne skiftes?
Det svinger meget fra bil til bil. Det afhænger af din kørestil, er det en elbil, kører du meget bykørsel osv. Men normalt skifter man bremseklodser for hver 60.000 til 80.000 km. Og bremseskiver for hver 80.000 til 100.000 km.

Men kan man skifte den slags selv, spørger du måske? Og svaret er ja, hvis du har det rette grej til rådighed og følger en god guide, er det bestemt muligt at skifte bremseklodser selv. Dog er det ikke helt lige til at skifte bremseskiver – men bremseklodser er ikke nogen svær opgave for dig selv at udføre.

Det vigtigste er bare, at du vælger nogle bremseklodser, som passer til netop din bilmodel. Heldigvis er den slags ikke særlig svært, for der findes smarte webshops, hvor du bare indtaster din bilmodel, og så får du et tydeligt svar på, hvilke varenumre som passer til din bil.

Hvad skal du bruge til at skifte bremseklodser?
Du skal først og fremmest have din bil løftet – gerne på en professionel lift. Så skal hjulene af, og nu skal du have bremsekalibrene af. Dertil skal en omgan rustløsner som f.eks. WD40 bruges. Når kaliberen er løsnes, skal du med en hammer og en skruetrækker forsigtigt have de gamle klodser af. Så skal det hele smøres op, og de nye klodser skal monteres igen. Bremsekaliberen monteres udover igen, det hele skrues sammen – og så er du klar.

Husk at teste bremserne for at se, om de virker ordentligt. Du kan med fordel også rense skiverne med bremserens og give centeret lidt kobberfedt. Det bliver du glad for i længden. Husk at efterspænde dine fælge.

Held og lykke med at skifte bremseklodser på din bil.

Redaktionen
Redaktionen
Boosted.dk er Danmarks største bilmedie med over en million unikke brugere og over syv millioner sidevisninger hver måned. Vil du i kontakt med os? Skriv til boosted@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:
Annonce:

Gratis tjek!

Indtast din nummerplade herunder og se billige bilforsikringer. Det er helt gratis:

Læs også

Husk det nu!

Populære

Skal du med?

Flere populære artikler

Læs også

Altid gratis artikler