Borgmestre vil forbyde ældre dieselbiler

Fra 2022 skal dieselbiler indregistreret før den 1. januar 2012 være forbudt i bymidten, mener fire borgmestre

Dieselbiler indregisteret før den 1. januar 2012 skal ikke kunne køre i centrum af Aarhus, Odense, Aalborg og København. Det mener i hvert fald byernes socialdemokratiske borgmestre.

Annonce for Danmarks største bilmesse:

Borgmestrene vil allerede have det gjort til lov fra 2022 – altså om godt og vel tre år. De vil lægge forslaget frem på socialdemokratiets partikongres i weekenden.

Får borgemesterne deres vilje, vil det ramme 800.000 biler og dermed bilejere i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik.

Skærings-datoen den 1. januar 2012 er valgt, fordi den passer med indførslen af miljøkravet kaldet “Euronorm 5”, der bestemmer hvor meget en bil må udlede af partikler.

Reklameblok:Reklamelink:
Er kæresten trist og sur? Bare rolig, her er den rette kur!

Men det fælles borgemesterønsker stopper ikke der. Står det til de fire partifæller, skal kravene allerede fra 2025 være endnu skrappere.

Her er det kun dieselbiler indregistreret efter den 1. september 2016, som må køre i byerne, mener borgmestrene.

– Vi ved, at der kommer rigtig meget partikeludledning fra dieselbiler, og at det er sundhedsskadeligt. Hvert år er der 4.200 dødsfald relateret til partikeludledning, og det vil vi gerne gøre noget ved, siger odenseborgmester Peter  Rahbæk Juel (S) til DR.dk.

Hos FDM har afdelingsleder Torben Kusk følgende kommentar til borgmestrenes plan

Reklameblok:

–  Der er ingen tvivl om, at gamle dieselbiler belaster miljøet. Når det er sagt, er det lidt sent at lave de her miljøzoner, fordi bilparken fornyer sig selv. Inden dette her træder i kraft, vil det være ganske få biler, man får fat i.

 

Reklamelink:
Skal kæresten forkæles med lækkerier? Så klik her og se mere!

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over otte år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk