Alt for mange danskere kører rundt uden at give tegn, når de skal dreje. Det sker også på motorvejen, og det er dyrt.
Alle danskere med et kørekort er blevet undervist i det, da de lærte at køre bil. Alligevel er det som om visse regler ryger ud med badevandet, så snart kørekortet er i hus.
Herunder at man skal blinke, når man kører ind på en motorvej fra en tilkørselsrampe. Grunden hertil skal man ikke lede længe efter.
Det står nemlig i færdselsloven. Helt bestemt i de uddybende bemærkninger:
“Henset til bestemmelsens formål – nemlig at advare bagfra kommende trafikanter – taler meget for, at bestemmelsen om obligatorisk anvendelse af blink ved vognbaneskift på motorvej også omfatter til- og frakørselsveje på motorvej, således at der skal gives tegn ved til- og frakørsel på motorvej.”
LÆS OGSÅ: Dansk forbud får efterspørgsel til at stige med 700 procent
Det er måske lidt knudret formuleret. Men ikke desto mindre er det noget, der koster dyrt at blæse på. For politiet kan give dig en bøde på 1.000 kroner, hvis de ser, at du ‘glemmer’ at give tegn.
Findes der så situationer, hvor du ikke bør blinke, selvom bilen egentlig skifter bane? Ja, selvfølgelig gør der det. Ingen færdselslov uden undtagelser. Heller ikke i den danske.
Ifølge Rådet for Sikker Trafik bør bilister ikke blinke, når bilen befinder sig i det midterste spor på motorvejen forud for en vej, som deler sig. Bilen fortsætter nemlig i samme bane.
Skulle ‘uheldet’ alligevel være ude, og du glemmer at blinke, kan du trøste dig med, at det ikke giver noget klip i kørekortet. Endnu i hvert fald.
EU er dog på vej med en række stramninger på kørekortområdet. Noget som ellers ikke er sket siden 2006. Læs mere om hvad det betyder her.