Salget af elbiler er kollapset – uden statsstøtte er de skrøbelige

Det kommer som et chok for mange, at salget af elbiler ikke bare er gået i bakgear men kollapset. 

Der bliver stadig solgt elbiler, men det går langsomt. Nogle markedsanalytikere kalder det ligefrem et kollaps, at salget af elbiler på global plan er halveret. I hvert fald hvis man sammenligninger januar 2023 med december 2022.

I årets første måned blev der solgt 632.000 nye elbiler. Det er ikke engang halvdelen af det antal biler der blev solgt bare én måned forinden. Sammenlignes januar 2023 med januar 2022, er salget kun vokset med tre procent i perioden.

Reklameblok:I en pressemeddelelse fra det norske energiforsknings-selskab Rystad Energys siger firmaets analytiker Abhishek Murali, at det viser elbilens svaghed. Nemlig at biltypen får svært ved at appellere til forbrugerne, hvis ikke staten er klar med en pose penge. Eksempelvis i form af afgiftslempelser.

Analytiker: Støtte er stadig afgørende
– Skattefradrag og andre subsidierer spiller stadig en stor rolle, når det kommer til at overbevise forbrugerne om at skifte til elbilen.

Skal der ske noget andet uden statsstøtte, er det ifølge Abhishek Murali måske kun én udvej. Nemlig at bilfabrikkerne helt generelt sænker prisen. Noget Mercedes allerede sidste år afviste ville ske.

Reklameblok:Reklamelink:
Er kæresten trist og sur? Bare rolig, her er den rette kur!

Hverken det tyske eller ret mange andre mærke fulgte efter, da Tesla i begyndelsen af årets satte prisen markant ned på en række udvalgte modeller. I Danmark med op mod 130.000 kr.

Det står skidt til
Herhjemme har meget af det, som Tesla har barberet prisen med, dog været afgifter. Afgifter som bilerne alligevel ville være sluppet for.

Rystad Energys skriver desuden, at januar 2023 var en sort måned for salget af elbiler. Alene i Norge oplevede man det værste nybilsalg i mere end 60 år. Der blev kun indregistreret 1.860 nye biler i Norge den måned. 73,6 procent af dem var dog elbiler.

Men også i Kina står det slemt til. Verdens største marked for elbiler oplevede et fald på næsten 50 procent. Og i Tyskland faldt antallet af nye elbiler med en tredjedel.

Reklameblok:

 

Reklamelink:
Skal kæresten forkæles med lækkerier? Så klik her og se mere!

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over otte år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk