Hver anden bilist kender IKKE den trafik-regel

Foto: PR

Det er blandt de steder, hvor der sker flest ulykker i trafikken. Så at danskerne ikke kan reglerne, er måske ikke så overraskende. 

Hvor det kan være svært at finde danskere, der ikke kender reglerne for rødt og grønt lys i et lyskryds, forholder det sig omvendt, når man spørger danske bilister til reglerne for gult lys. 

LÆS OGSÅ: Trodser shitstorm: Jeremy Clarksons program sætter seer-rekord

Reklameblok:For selvom reglerne for kørsel for gult lys er lige så klare som ved grønt og rødt, så er omkring hver anden danske bilist alligevel i tvivl om, hvordan man skal forholde sig i trafikken ved det midterste lys.   

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige. Det skriver forsikringsselskabet i en pressemeddelelse.

Det ved danskerne ikke
Det kun 54 procent af bilisterne, der ved, at man kun må køre over for gult lys, hvis det kan skabe en farlig situation at bremse op. De resterende mener, at man aldrig må gøre det, eller at det afgørende er at nå ud i krydset, mens det er gult.
 

Reklameblok:Reklamelink:
Mangler du dæk og fælge til bilen? Klik her og se vilde tilbud!

Den store uvidenhed om reglerne kommer bag på Henrik Sagild, der er direktør for skade i Gjensidige. Han peger på, at lige præcis lyskryds er et af de steder, hvor der sker flest ulykker med både biler og bløde trafikanter.  

– Det er et alt for stort antal bilister, der ikke er klar over så centrale regler, som hvornår man må køre ud i et kryds, og hvornår man skal holde tilbage; især set i lyset af, hvor mange uheld, der årligt sker i lyskryds med både materiel- og personskade til følge, siger han.   

På trods af den store uvidenhed om reglerne på området, så er der til gengæld en udbredt forståelse for, hvor farligt det kan være, når bilister kører frem mod gult lys.   

Flere farlige oplevelser
I undersøgelsen svarer knap 40 procent af de adspurgte nemlig, at de har oplevet en farlig situation, fordi en anden bilist kørte overfor gult lys, mens fire procent erkender, den er opstået, fordi de selv kørte frem for gult.  

Reklameblok:

Og de tal er med til at understrege alvoren af det manglende kendskab til reglerne, mener Henrik Sagild.  

“Bilisterne er jo udmærket klar over faren ved de her situationer, men risikerer uforvarende at bidrage til dem med deres manglende kendskab til lovgivningen, og derfor bør den her undersøgelse mane til eftertænksomhed hos de bilister, der har brug for at få genopfrisket deres viden om færdselsreglerne,” siger han. 

  

Reklamelink:
Skal kæresten forkæles med lækkerier? Så klik her og se mere!

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over otte år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk