Landets højeste retsinstans har taget stilling til politiets indgriben i en række sager om vanvidskørsel.
Er det i orden, når politiet som middel over for vanvidsbilisterne beslaglægger bilerne? Ja, siger Højesteret. I hvert fald i fem ud af de seks sager som landets højeste retsinstans netop har taget stilling til. Det fremgår af domstole.dk.
LÆS OGSÅ: Nyt forslag går efter bilister: “De skal betale 10,5 milliarder kr.”
Det er nemlig ikke ‘et uforholdsmæssigt indgreb’, hvis en dommer i sidste ende konfiskerer de enkelte biler på statens vegne, siger Højesteret med de nye afgørelse. Det er dog værd at bemærke, at der er tale om enkeltsager.
Kun én bil skal leveres tilbage
Der kan altså ikke dannes retspraksis – såkaldt præcedens – ud fra de nye afgørelser. I to af sagerne står leasingselskaber således stadig til at miste deres ejendom, hvis bilisten dømmes for vanvidskørsel.
I et enkelt tilfælde gik Højesteret dog i retten med politiets vurdering. I lige den sag giver det, siger Højesteret, ikke mening at beslaglægge bilen. Der blev lagt vægt på, at det fragtfirma, som ejer bilen, havde gjort meget ud af at sikre mod vanvidskørsel, da man ansatte chaufføren, som alligevel kørte vanvittigt på vejene.
Også de økonomiske konsekvenser for firmaet ved en eventuel konfiskation af bilen blev vurderet af Højesteret.
I de øvrige fem sager blev politiet beslutning om beslaglæggelser stadfæstet. Landsretten var i øvrigt kommet frem til samme resultat i alle seks sager.