Derfor ved staten, hvor du kører bil henne – “Det er masseovervågning”

Foto: Rigspolitiet

Den danske stats brug af nummerplade-genkendelse har længe mødt massiv kritik. Alligevel fortsætter det. Og sidste år blev slettefristen endda forlænget.

Politiet ved, hvor du kører rundt henne i landet. Også selvom du ikke overtræder færdselsloven. Sidste år blev ordensmagtens mulighed for at gemme oplysninger om dig endda forlænget med det dobbelte antal dage.

Besøg vores annoncør:Monster Trucks

LÆS OGSÅ: Nu må politiet gemme din nummerplade meget længere

Det skyldes, at politiet benytter sig af de såkaldte ANPG-kameraer eller Automatisk Nummerpladegenkendelse. Men selvom det har mødt kritik fra flere kanter mente den tidligere justistminister Nick Hækkerup ikke, at det var noget problem. Snarer tværtimod.

Heller ikke selvom formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund, kalder ANPG-kameraerne for ‘hovedløs masseovervågning’.

Reklameblok:– Det danske ANPG-system er først og fremmest designet til hovedløs masseovervågning af danske bilister, sagde han i marts sidste år til TV2 Lorry.

Staten snager udberettiget i privatliv
Alligevel så den daværende justistminister altså ikke nogen problemer i, at staten nu gennem oplysninger om lovlydige bilister – de såkaldte no hits – endnu længere. Det handler om tryghed, forklarede ministeren sig med. Især over for bandetyper.

Er der noget om snakken – altså foregået noget kriminelt – kan politiet gennem ANPG-optagelser endnu længere. Op til tre måneder. Men at det også rammer lovlydige bilister, huer heller ikke hos FDM.

Reklameblok:

– Problemet med dem er, at man registrerer rigtigt mange fuldstændige lovlydige borgere, som ikke har gjort noget galt, og de udgør langt de fleste af dem, der passerer de her kameraer, siger chefkonsulent i FDM Dennis Lange til TV2 Lorry.

Der er da heller ikke udsigt til, at staten skruer ned for brugen af ANPG-overvågningen. Tværtimod mente den tidligere justitsminister i interviewet med lokalmediet, at overvågningen af de danske bilister kun vil blive mere udbredt.

 

 

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over otte år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk