Annonce:

Bliver kaldt “statens pengemaskine” – nu får danske bilister 55 millioner kr. tilbage

Den fonden, der på statens vegne opkrævede dagsgebyrer for uforsikrede køretøjer, betaler nu 55 mio. kr. tilbage. 

Annonce:

Forsikringsfonden DFIM, der opkræver dags-gebyrer for uforsikrede køretøjer rundt om i landet, betaler nu 55 millioner kr. tilbage. Penge som fonden ifølge direktøren ved ‘en fejl’ har opkrævet. Det skriver TV Syd.

I alt får 7.500 borgere og virksomheder penge tilbage fra fonden. DFIM begrunder det med, at man ønsker at behandle alle lige.

DFIM fik i 2019 lov til at opkræve dagsgebyrer på statens vegne. Men som TV Syd de seneste mange måneder har kunnet dokumentere, er fondens metoder til den slags langt fra fejlfrie.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Flere borgere har til mediet fortalt, hvordan de først er blevet klar over, at de overhovedet skylder noget, da der lå en indkaldelse til fogedretten. I mellemtiden var det beløbene ofte vokset til astronomiske højder. Bl.a. skyldte 37-årige Robert Hansen 325.000 i gebyrer for en 16 år gammel Renault. En bil han i 2013 solgte til skrot.

LÆS OGSÅ: Hver tredje bilist indrømmer denne dyre dummert

Men det var DFIM tilsyneladende ligeglad med. Først da TV Syd gik ind i sagen, valgte fonden at droppe kravet.

Mødt af heftig kritik
DFIM opkrævningsmetoder har da også mødt heftig kritik. Blandt fra Forbrugerrådet Tænk og fra Christiansborg. Alligevel er det først fra årskiftet, at fonden er begyndt at kontakte borgere via e-Boks.

Før det hævede fonden at sende breve ud til folk, der fik dagsgebyrer for de uforsikrede køretøjer. En gennemgang af DFIMs Fogedretssager har vist, at de gebyr-ramte køretøjs-ejere ved udgangen af 2022 skyldte fonden 109.000 kr. i snit.


Efter voldsom kritik valgte DFIM at nedskrive alle krav fra før 1. januar 2023 til 25.000 kr. Hvilket betyder et farvel til 400 millioner kr. i gebyrer. Gebyrloftet på alle ny sager er dog 60.000 kr.

DFIMs direktør kalder gebyr-håndteringen for ‘opstarts-vanskeligheder’. Men man står stadig på, at ordningen har været med til at nedbringe antallet af uforsikrede køretøjer på vejene. Fra godt 50.000 i 2019 til cirka 10.000 i dag.

Det fald kan dog i lige så høj grad skyldes, at det med app’en ‘Ejerskifte’, som Motorstyrelsen står bag, er blevet nemmere at omregistrere et køretøj. Politiets brug af nummerplade-genkendelse har også fanget godt 8.000 uforsikrede køretøjer.

Artiklen fortsætter efter annoncen:


Besøg vores annoncør:

Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 10 år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:

Populære

Annonce:
Annonce:

Flere populære artikler

Annonce:

Læs også