Annonce:

Bliver lovpligtigt fra juli 2024 – ny EU-regel udstyrer alle nye biler med fartbegrænser

Fra juli 2024 skal alle nye biler, der sælges i EU og England, være udstyret med en fartbegrænser.Systemet kan dog annulleres ved at træde på speederen.

Besøg vores annoncør:

Vi skrev om det i både 2021 og 2022, og nu gør vi det igen. For EU har bestemt, at sikkerhedssystemet Intelligent Speed Adaptation (ISA) skal være at finde i alle biler, som produceres efter juli måned 2024.

ISA er mange systemer i ét. Men en af systemets væsentligste funktioner er en fartbegrænser. Det begrænser som sådan ikke din bils tophastighed. Men ISA informerer dig, om at du har overskredet fartgrænsen på en given strækning. Hvis du altså gør det.

Systemet kan dog også gribe ind, hvis du ikke selv sætter farten ned. Eksempelvis ved at lade rattet vibrere, indtil føreren slipper speederen eller trykker på bremsen.

Artiklen fortsætter efter annoncerne:

Artiklen fortsætter her:

Dog må systemet ikke ‘træde’ på bremsepedalen selv. Ikke endnu i hvert fald.

LÆS OGSÅ: Ukendt bilmærke nu verdens tredje mest værdifulde – “Det er dømt til at gå galt”

Bilen skal enten give en lyd fra sig eller på anden måde give personen bag rattet besked, når hastigheden overskrides. ISA’s ord er dog ikke lov. Endnu. For som loven er udformet i dag, har bilisterne i helt nye biler stadig en vis form for selvbestemmelse.

ISA er blevet kritiseret længe
Et tråd på speederen annullerer nemlig advarslen fra ISA. På den anden side er det, ISA kan og nu altså skal i alle nye biler, ikke ligefrem noget nyt. Bilproducenterne har længe haft lignende teknologier i deres biler. Det er bare ikke før nu, at det er blevet et lovkrav.

Artiklen fortsætter efter annoncerne:


Artiklen fortsætter her:

ISA har allerede fået massiv kritik. Blandt andet fordi systemet uden videre kan gribe ind, når farten er ‘for høj’. Systemet tager ikke hensyn til trafikken foran og/eller vejens forløb forude. Derfor er den nye EU-lov, allerede før den træder i kraft, blevet beskyldt for potentielt at kunne skabe farlige situationer.

 

Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 10 år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:
Annonce:

Gratis tjek!

Indtast din nummerplade herunder og se billige bilforsikringer. Det er helt gratis:

Læs også

Husk det nu!

Populære

Skal du med?

Flere populære artikler

Læs også

Altid gratis artikler