What?! Nu får nordmændene penge for at købe veteranbiler

Den kostede kassen, da den kom frem i 1986. Nu vil den norske stat give nordmændene penge for at købe en BMW M3

Fra 1. januar 2021 træder en ny forsøgningordning i kraft i Norge – den vil give nordmændene penge for blandt andet købte veteranbiler.

Ja, du læste rigtigt. De fik vores Nordsøolie, fordi Danmarks daværende udenrigsminister så lidt for dybt i whiskyflasken. De skal ikke betale afgift af importbiler, der er 20 år eller ældre, og nu er der endnu mere godt nyt til de bilentusiastiske nordmænd, det skriver norske dinside.

Fra 1. januar 2021 træder en ny forsøgsordning nemlig i kraft. Med den kan nordmændene søge den norske stat om penge til deres veteranbil-køb. Altså en slags statsstøtte til køb af biler, der ikke nødvendigvis – og højst sandsynlig ikke – kører på strøm! Hvor vildt det end lyder, så er den god nok.


Den såkaldte ‘kulturminnefondet’ giver nemlig tilskud til bevaringsværdige ting og sager. Det gælder i forvejen bygning og både. Og fra 1. januar næste år altså også biler og busser.

Nissan Skyline R32 GT-R aka. Godzilla er blandt de mange biler, som den norske stat efter pr. 1.januar 2021 vil give nordmændende penge for at købe. Nogle kan få statsstøttet helt op til 70 procent af bilens pris.

Alle veteranbiler kan købes med statstilskud
I Norge betragtes biler som veterankøretøjer, når de fylder 30 år. Det betyder, at blandt andre biler som BMW E30 M3, der kom frem i 1986, og de første udgaver af Honda NSX, årgang 1990, er veteraner hos vores nordiske naboer.

Som reglerne er skruet sammen, kan både private og foreninger søge om tilskud til køb af veteranbiler. Og reglerne skelner ikke mellem biltyper – alderen er nok. I hvert fald så længe forsøgsordningen kører.

– Forsøgsordningen gælder for alle typer rullende og bevægelige kulturminder. Det kan være biler, busser, motorcykler, knallerter, gravmaskiner, slæder, fly og lignende, forklarer Bjørgen.

Men da det er en vurderingssag fra gang til gang, kigger kulturminnefondet på, om bilen opfylder kriterier som:

  • (Om bilen er) en del af et kulturelt miljø
  • Offentlig tilgængelighed – (formentlig hvis man søger som forening, red.)
  • Alder, historie og originalitet samt brugen af bilen
  • Originalitet og relationen til norsk brugshistorie

Kan få helt op til 70 procent af prisen dækket
Udgangspunktet for at få penge ud af kulturminnefondet er, at staten dækker 30 procent af bilens pris. Dertil skal man som minium selv kunne betale 30 procent af bilens pris. Men nogle kan få faktisk få dækket helt op til 70 procent af prisen. Men det er kun i ganske særlige tilfælde.Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over seks år. Email: bj@boosted.dk