Tidligere Volkswagen-ledere er nu fundet skyldige i bedrageri efter den såkaldte dieselgate-sag – sagen kostede VW over 246 milliarder kroner.
Fire tidligere ledere fra Volkswagen er blevet kendt skyldige i bedrageri i forbindelse med den omfattende diesel-skandale, dieselgate. To af dem skal i fængsel, mens de to andre slipper med betingede domme.
Det skriver Der Spiegel.
Sagen handler om manipulation af udledningsdata i dieselbiler, som blev opdaget i USA for mere end 10 år siden. Efterspillet trak dog tråde hele vejen til Europa.
Nu har retten i Braunschweig sat punktum i én af de største retssager rettet mod den tyske bilindustri.
Fængsel til tidligere udviklingschefer i Volkswagen
En tidligere chef for udvikling af dieselmotorer er blevet idømt fire og et halvt års fængsel. En anden tidligere leder med ansvar for bilernes elektronik fik to år og syv måneders fængsel.
Derudover blev en tidligere udviklingsdirektør dømt til et år og tre måneders betinget fængsel. En fjerde leder fik en betinget dom på et år og ti måneder.
Ingen af de fire dømte har tidligere afsonet fængselsstraffe. Ifølge deres forsvarere nægter de sig skyldige.
I stedet kalder de sig selv syndebukke, fordi “nogen skulle stilles til ansvar” for koncernes omfattende svindel.
Dommen falder efter næsten fire års tovtrækkeri
Retssagen mod de fire mænd har stået på i næsten fire år. Anklagemyndigheden gik efter straffe på mellem to og fire års fængsel. Kun en af dommene kunne ifølge anklageren gøres betinget
Forsvarerne krævede omvendt tre frifindelser og én advarsel.
Dommerne valgte ifølge de tyske medier en løsning midt imellem. Retten fandt, at de tiltalte havde medvirket til at få bilerne godkendt på baggrund af manipuleret data. Det vurderes, at de handlede med viden om, at bilerne ikke kunne leve op til gældende emissionskrav.
Dieselgate: Et dyrt kapitel for Volkswagen
Sagen, som begyndte med afsløringer i USA, har kostet Volkswagen over 246 milliarder kroner ifølge koncernens egne oplysninger.
Det er ikke kun retssager, der har kostet. Koncernen har også måttet tilbagekalde og opdatere millioner af dieselbiler verden over. Omdømmet tog samtidig et alvorligt dyk, både i Tyskland og internationalt.
Koncernchef Martin Winterkorn trak sig kort efter skandalen kom frem i 2015. Der kører stadig separate sager mod ham og flere andre tidligere ledere.
Flere retssager mod Volkswagen-ledere venter
Selvom dommen i Braunschweig markerer afslutningen på én stor sag, er det ikke slut med retsopgøret.
Ifølge en talsmand for retten i Braunschweig er der fortsat fire større sager i gang. I alt 31 personer er stadig sigtet i forskellige dele af det juridiske efterspil.
De kommende måneder vil vise, om flere ledere bliver dømt. Det er stadig usikkert, om dagens domme bliver anket.
Volkswagen har selv forsøgt at komme videre. Koncernen satser i dag massivt på elbiler. Den nuværende ledelse har dog også erkendte, at man ikke kan undvære de fossilbiler, som VW på mange måder fik verdens samfundet til at vende sig imod. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]