Støvsugerkongen James Dysons elbilprojekt, N526, der skulle konkurrere med Tesla, kostede firmaet 4 mia. kroner. I dag er alt skrottet.
Støvsugerkongen James Dysons elbil-projekt, N526, endte som en kostbar fiasko.
Investeringen på 4 milliarder kroner i bilen, der skulle have udfordret Tesla, blev i sidste ende stoppet, og i dag er alle pengene tabt.
Prototypen, der internt blev kendt som N526, var ellers en ambitiøs satsning. Det var en stor, syvpersoners elbil designet med fokus på lang rækkevidde.
Den skulle teoretisk kunne køre hele 965 kilometer på en enkelt opladning. Det er i sig selv specifikationer, som de færreste bilmærker kan leve op til.
Men prisen for den færdige bil ville lande på omkring 1,8 millioner kroner.
James Dyson erkendte på den baggrund, at en bil i den prisklasse aldrig ville kunne sælges i et tilstrækkeligt stort antal. Derfor døde projektet.
Det fortæller han til Wall Street Journal.
James Dyson er en prominent britisk opfinder og industriel designer, der nu er pensioneret. Han er kendt globalt som manden bag Dyson-mærket. Hans formue stammer primært fra innovative husholdningsapparater som den pose- og ledningsløse støvsuger.
Opfinderen, der oprindeligt er uddannet arkitekt, har altid haft en interesse i biler. Længe drømte han da også om at bygge sin egen.
– Jeg udviklede min interesse for modelfly med faldskærme og andre ting, det er måske der, det hele begyndte, har Dyson sagt.
Dysons Elbil N526: Udvikling der kørte i døden
Et dedikeret hold på omkring 600 ingeniører blev sat til at udvikle en elbil fra bunden. Mange af dem kom direkte fra Dysons afdeling for støvsugere og anden forbrugerelektronik.
Det var en noget utraditionel baggrund for at udvikle en bil fra bunden. Den færdige prototype vejede 2,6 tons, hvilket er en betydelig vægt for en personbil. Selv for en elbil.
På trods af den ukonventionelle udviklingsproces klarede N526-prototypen sig godt i de indledende test.
Bilen viste potentiale med sine præstationer. Alligevel blev N526 aldrig sat i serieproduktion, og drømmen om en Dyson-elbil måtte til sidst skrottes.
Den eneste færdigbyggede prototype er nu udstillet som et museumsgenstand, et vidnesbyrd om projektet.
Bilen er blevet et symbol på et af James Dysons få, men meget offentlige, kommercielle nederlag. O
pfinderen er dog kendt for sin filosofi om, at fiaskoer er uundgåelige og værdifulde læreprocesser. Det er et synspunkt, han ofte aktivt understreger i interviews og offentlige optrædner.
Dyson mener, at man skal turde fejle for at opnå succes. “Livet er fyldt med fiaskoer,” har han sagt. Han påpeger, at man i skolen lærer at give rigtige svar med det samme.
– Den kloge person lærer dog ikke at håndtere fiaskoer, fortsætter Dyson.
– Så kommer man ud i det virkelige liv. Det handler om at få tingene til at fungere.
– Hvis du er vant til at håndtere fejl, lære af dem og udvikle dine ideer, kan det være en win-win-situation.
Hvad kan man lære af N526-projektet?
Havde James Dyson valgt at fortsætte investeringen og sende N526 på markedet, kunne dynamikken i elbilindustrien potentielt have ændret sig.
Især Tesla, den dominerende spiller, kunne have mødt en ny type konkurrent med betydelige ressourcer. Det forbliver dog ren spekulation. Især på grund af prisen
– Hvis en opfindelse ikke kan tjene penge, er det ikke en særlig god opfindelse.
Det var netop det økonomiske rationale, der i sidste ende standsede N526-projektet.
– Det spændende er ikke, når noget virker med det samme, men når noget går galt.
– Så vil du vide, hvad der gik galt, det handler om at lære, siger Dyson.
Han drager paralleller til andre kreative brancher. Forfattere og filmskabere afprøver også ideer længe, før de finder den rette formel. Og noget af dem ender som katastrofer på gulvet.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]