Mød Victoria Deichmann. En af de chauffører, der tackler de nu lovlige 34,5 meter lange lastbiler. Nye regler åbner for rekordstore vogntog.
Victoria Deichmann er en af de chauffører, der nu styrer de nu lovlige 34,5 meter lange lastbiler på de svenske veje.
Hendes arbejdsplads i Jönköping er blevet centrum for en ny æra inden for transport, takket være nye regler i Sverige. Kørslen med de store vogntog er en ny oplevelse.
For Victoria Deichmann er arbejdsdagen blevet anderledes. Hun er en af de få, der kører de nye, ekstra lange lastbiler for logistikfirmaet Bring.
– Det er en udfordring, men rigtig sjovt, siger Victoria om sit nye ansvar.
Hendes Scania måler hele 34,5 meter med vogntoget. Det kræver særlig opmærksomhed i trafikken.
– Det bliver en anderledes kørsel – især i rundkørsler og ved bakken,” forklarer hun. Det stiller nye krav til chaufførens færdigheder.
Det er nye regler i Sverige, implementeret fra 1. december 2023, der tillader den øgede vogntøjslængde. Det har åbnet op for brugen af de rekordlange lastbiler. De samme regler trådte i kraft i Danmark bare én måned senere.
Logistikfirmaet Bring har taget de nye muligheder til sig. De har for nylig tilføjet otte nye af de lange lastbiler til deres flåde. Dermed opererer Bring nu med i alt 16 af de specialiserede køretøjer på de svenske veje.
At køre den kæmpe Scania kræver tilvending
At manøvrere et 34,5 meter langt vogntog er ikke uden udfordringer. Victoria Deichmanns bemærkninger om rundkørsler og bakker peger på de specifikke situationer, hvor den ekstra længde mærkes. Præcision og forudseenhed er nøgleord.
De lange lastbiler er designet til at optimere godstransporten. De kan transportere op til 50 procent mere gods end en konventionel 24-meter lastbil. Det betyder færre ture for at flytte samme mængde varer.
En af de positive effekter er en forventet reduktion i emissioner. Ifølge den svenske Trafikstyrelse kan emissionerne mindskes med fire til seks procent. Det sker, når længere lastbiler erstatter kortere alternativer på passende ruter.
For at understøtte brugen af de nye kæmpelastbiler har Bring også foretaget investeringer i deres faciliteter. Virksomheden har bygget en ny, specialtilpasset vaskehal. Den er stor nok til at rumme køretøjer på op til 34,5 meter.
Erik Roth, koncerndirektør hos Bring, forklarer baggrunden for investeringen.
– Det er en vigtig del af vores arbejde at reducere klimapåvirkningen, samtidig med at vi imødekommer vores kunders stigende transportbehov.
Nye Regler og fremtidens godstransport
Roth uddyber: “Ved at bruge længere køretøjer kan vi flytte mere gods med færre ture – hvilket reducerer både emissioner og belastningen på vejnettet.” Det er et skridt mod mere effektiv logistik.
Situationen i Danmark er også værd at bemærke. Her er lignende regler for længere lastbiler trådt i kraft omkring nytårsskiftet. Det danske Transportministerium har dog endnu ikke givet et direkte bud på CO2-besparelsen.
For chauffører som Victoria Deichmann er de nye, lange lastbiler en spændende udvikling. Det kræver nye færdigheder og en anden tilgang til kørslen. Men det er også en mulighed for at være med i frontlinjen af transportbranchens udvikling.
Den øgede effektivitet og de potentielle miljøfordele gør de lange lastbiler enromt interessante for branchen.
Erfaringerne fra Sverige og chauffører som Victoria vil være vigtige. De kan forme fremtidens standarder for godstransport.
Introduktionen af de 34,5 meter lange vogntog er et markant skridt. Særligt fordi en ny vejafgift nu også følger lastbilerne i Danmark. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]